FacebookTwitterLinkedIn

În această săptămână, guvernul intenționează să reglementeze modul în care poate fi folosită și dezvoltată Inteligența Artificială, astfel încât să protejeze campaniile electorale din acest an de fenomenul deep fake, prin care identitatea cuiva este falsificată în mediul online cu ajutorul IA, cu scopul de a influența deciziile oamenilor.

Recent, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a lansat un ghid prin care arată oamenilor cum să deosebească videoclipurile reale de cele false.

Guvernul urmărește să împiedice propagarea în mediul online a acelor filmulețe false în care sunt prezentate diferite personalități publice care promovează idei care nu le aparțin. Memorandumul a fost elaborat de mai multe instituții ale statului, printre care și de Ministerul Cercetării.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării și Digitalizării, consideră că acest document va proteja campaniile electorale din acest an de distribuirea de informații și clipuri video false și va pune în practică o serie de directive europene legate de modul corect în care poate să fie folosită Inteligența Artificială.

Bogdan Ivan: „Suntem în stadiul în care implementăm la nivelul României directiva explicită pe Digital Services Act și tot ceea ce înseamnă date din AI Act și tot mecanismul prin care vom putea să ne asigurăm că nu ajungem ca aceste noi tehnologii să poată să interfereze în sistemul de campanie electorală, de la campanii politice agresive, false, până la conținut care este creat cu inteligență artificială și nu respectă realitatea și apare pe rețelele de socializare şi până la tehnici de marketing care să împiedice prezența la vot”, conform RRA.