Guvernul de la Berlin a aprobat, miercuri, o reformă a pensiilor, care include stimulente pentru ca angajaţii să rămână mai mult timp în câmpul muncii. Iniţiativa face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri destinat să impulsioneze creşterea celei mai mari economii din zona euro.
Măsura vine într-un moment în care guvernele din Europa încearcă să rezolve problema crizei de mână de lucru şi să reducă presiunile asupra sistemelor de pensii, pe fondul îmbătrânirii populaţiei.
Potrivit unui raport al Ministerului de Interne, în 2030, populaţia activă din Germania ar urma să scadă cu 6,3 milioane de persoane comparativ cu situaţia din 2010. Asta va duce la diminuarea PIB-ului per capita, pentru că vor fi mai puţini muncitori pentru fiecare pensionar.
În Germania, vârsta legală de pensionare este programată să fie majorată treptat până la 67 de ani în 2031, de la 65,8 ani în prezent, notează Agerpres.
Conform reformei aprobate miercuri, oricine îşi amână data la care iese la pensie şi este angajat pentru o perioadă de cel puţin 12 luni va primi o plată unică echivalentă cu pensiile pierdute.
În plus, contribuţiile angajatorului la asigurările de pensii şi şomaj vor fi plătite direct angajaţilor care decid să rămână în câmpul muncii, pe lângă salariile lor. Asta ar corespunde cu o majorare a salariului brut de aproape 10,6%.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.