Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Guvernul englez a folosit un program virusat ca să simuleze răspândirea coronavirusului

Intrarea Marii Britanii în carantină a fost decisă în baza unui model matematic care acum este considerat inexact și pe care specialiștii în domeniu și oamenii de știință îl consideră „o mizerie”.
 aboneaza-te
VE Day 75th Anniversary, London, UK - 08 May 2020

Elaborat de profesorul Neil Fergusson de la Colegiul Imperial din Londra, modelul matematic care a simulat evoluția pandemiei de Covid-19 în Marea Britanie este contestat acum de experți. „Este o mizerie, e mai degrabă un ghiveci din legume alterate decât o lucrare exactă de matematică. Noi l-am concedia pe cel care ar dezvolta un astfel de model, pentru că orice firmă care l-ar folosi ca bază pentru a elabora și vinde programe software ar da faliment”, spune David Richards, cofondatorul companiei britanice de tehnologie WANdisco.

Acesta este programul despre care se crede că a determinat guvernul englez să decidă închiderea economiei, lăsând milioane de oameni fără locuri de muncă. Există bănuieli că britanicii ar fi obținut deja o considerabilă imunizare în masă pentru că virusul ar fi intrat în țară mai devreme decât s-a crezut. Comunitatea științifică a fost în permanență împărțită în privința estimării ratei de deces a Covid-19, ceea ce a făcut ca și simulările să fie foarte diferite. Dacă modelul matematic pe baza căruia s-a decis carantina este contestat, acest lucru nu face decât să reaprindă controversele.

Modelul profesorului Ferguson estima că, fără carantină, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu 510.000 decese din cauza Covid-19, cifră care, se pare, ar fi determinat schimbarea cu 180 de grade a politicii guvernului, care a impus închiderea imediată, în martie, a afacerilor, școlilor și restaurantelor. Banca Angliei consideră că economiei britanice îi va fi necesar un an pentru a reveni la cifrele de dinainte de pandemie, după ce va fi traversat cea mai grea recesiune din ultimii trei sute de ani.

Modelul de la Colegiul Imperial face o simulare a răspândirii virusului folosind date ca mărimea populației, conexiunile rețelei de transport în comun sau traseele sociale de deplasare. Îndoielile în privința acurateței modelului au apărut odată cu informația potrivit căreia mii de linii din program ar fi fost scrise de mai bine de 13 ani. Programatorii spun că, în forma inițială, codul nu putea fi citit. „Anumite segmente păreau să fi fost traduse de computer din Fortran, un limbaj de programare depășit”, spune John Carmack, un dezvoltator american care a „periat” modelul înainte ca acesta să fi fost publicat.

Unii dintre programatori au spus că, folosind acest model, nu obțineau aceleași rezultate dacă introduceau aceleași date. Analiștii de la Universitatea din Edinburgh s-au confruntat cu această problemă, și când au folosit același computer, și când au folosit computere diferite.

„Se pare că există un virus fie chiar în program, fie în versiunea folosită pentru rețea. Dacă rulăm programul de două ori, singura deosebire fiind aceea că a doua se face pe baza fișierului pentru rețea produs de prima, rezultatele sunt considerabil diferite”, constată experții din Edinburgh. În urma acestor observații, a fost introdusă o corecție, însă aceasta rezolvă doar o parte a problemei, virușii care afectează sistemul  fiind, se pare, mai mulți. Programatorii de la Github spun că modelul este stochastic și trebuie rulat de mai multe ori, din mai multe surse, și apoi făcută o medie a rezultatelor.

Însă un model matematic trebuie să demonstreze minima capacitate de a trece un test elementar, cum ar fi obținerea acelorași rezultate dacă se introduc aceleași date – altfel acel model este inexact. De aici, dezbaterea dacă guvernul britanic ar fi trebuit să folosească mai multe simulări pentru a lua o decizie în privința instituirii carantinei.
Sir Nigel Shadbolt, directorul Jesus College, declară pentru Telegraph că guvernul ar fi trebuit să folosească o varietate de modele, care să facă prognoze în baza unor ipoteze diferite și a unor variabile diferite.

Un alt model, elaborat de profesorul Sunetra Gupta de la Universitatea din Oxford, împarte populația în trei categorii: suspecți, infectați și confirmați, dar operează cu o rată a decesului de nouă ori mai mică decât cea folosită de Ferguson, rată care a dus la schimbarea radicală a politicii guvernamentale, de la încercarea inițială de a realiza imunizarea în masa, la carantină.

Experții sunt consternați întrucât guvernul, se pare, a ignorat toate celelalte simulări. „Dacă am prognoza vremea pe baza unui singur set de rezultate, obținute pe baza unui singur model, probabil n-am avea umbrela la noi exact când plouă”, declară Michael Bonsall, profesor de biologie matematică la Universitatea din Oxford.
Suspiciunile în ce privește modelele profesorului Ferguson nu sunt tocmai o noutate. Konstantin Boudnik, vicepreședinte la WANdisco, a avertizat că reputația profesorului în privința simulărilor nu este de încredere: în anii 2000, domnia sa a calculat că boala vacii nebune va face 136.000 de victime, gripa aviară – 200 de milioane și gripa porcină – 65.000.

„Rezultatele din anii 2000 arată că în modelul lor ceva e eronat din start”, spune Dr. Boudnik. „Nu știm dacă au folosit același model, dar este evident că metoda pe care au folosit atunci nu a fost corectă și se pare că nici nu au îmbunătățit-o între timp.”

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Colegiului Imperial din Londra spune că guvernul britanic nu s-a bazat pe o singură simulare în luarea deciziei de contracarare a pandemiei. „Așa cum am declarat în repetate rânduri, decizia în privința impunerii carantinei a fost luată pe baza dovezilor științifice, pe simulările făcute de un număr de modele matematice și după consultarea câtorva grupuri academice.”

„Grupuri multiple care au folosit modele matematice diferite au ajuns la concluzia că rata infectării cu Covid-19 va copleși sistemul național de sănătate și numărul deceselor va fi inacceptabil de mare dacă nu se impun măsuri de păstrare a unei distanțe de siguranță. Echipa de cercetători de la Colegiul Imperial folosește câteva modele matematice de complexități diferite, care produc rezultate credibile.”

„Colaborăm cu un număr de grupuri academice și companii de tehnologie pentru dezvoltarea, testarea și îmbunătățirea continuă a modelelor noastre matematice. Epidemiologia nu este o știință exactă și concluziile privind carantina nu se bazează doar pe simulări matematice, ci și pe consensul științific potrivit căruia Covid-19 este un virus extrem de contagios și cu o rată potențială de deces foarte mare în UK”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Imperial College.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii