FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul României a aprobat joi Planului de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, plan ce prevede măsuri care să combată efectele unor perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale.

“Astăzi, Guvernul a adoptat acest plan de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, care prevede stabilirea unui set de măsuri, dar şi de proceduri prin care se pot anula, reduce sau elimina efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale. Documentul are un rol preventiv şi se elaborează periodic, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană”, a declarat Dan Cărbunaru joi, la finalul şedinţei de Guvern, adăugând că documentul are rol preventiv şi este elaborat periodic.

Potrivit planului, Ministerul Energiei preia managementul crizei, conform prevederilor art. 176, alin. (2) din Legea nr. 123/2012, în cazul apariției unei situații de criză, pe cele trei niveluri prevăzute de Regulament (Alertă, Alertă timpurie și Urgență).  

Există trei niveluri de criză: “Unul de alertă timpurie, în cazul în care există informaţii concrete, sigure şi fiabile, conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora în mod semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze şi care ar putea conduce la declanşarea nivelului de alertă sau de urgenţă. Următorul nivel este de alertă în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepţional de mare care ar putea afecta semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze, însă piaţa încă este în măsură să gestioneze această perturbare sau cererea respectivă fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcţionarea pieţei”, a menţionat Cărbunaru, potrivit news.ro.

Planul poate fi consultat aici.