FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Tata, cel mai mare conglomerat din India, este aproape de a încheia un acord pentru achiziționarea unei fabrici a unui furnizor Apple Inc., posibil începând cu luna august, ceea ce ar marca primul moment din istorie când o companie locală se implică în asamblarea iPhone-urilor, conform Bloomberg News

Preluarea fabricii Wistron Corp. din statul Karnataka din sudul Indiei, evaluată la peste 600 de milioane de dolari, ar încheia aproximativ un an de negocieri între părți. Fabrica angajează peste 10.000 de muncitori care asamblează cel mai recent model de iPhone – iPhone 14. Wistron s-a angajat să expedieze iPhone-uri în valoare de cel puțin 1,8 miliarde de dolari de la fabrică în anul fiscal până în martie 2024 pentru a câștiga stimulente financiare susținute de stat, potrivit Bloomberg. 

Compania intenționa, de asemenea, să tripleze numărul muncitorilor fabricii până anul viitor. Tata se pregătește să respecte aceste angajamente în timp ce Wistron își încheie activitatea legată de iPhone-uri în India. 

Adăugarea unui iPhone indian probabil va accelera eforturile Apple de a-și diversifica baza de produse în afara Chinei și de a dezvolta producția de tehnologie în această țară din Asia de Sud. 

Wistron a exportat aproape 500 de milioane de dolari în iPhone-uri din India în trimestrul încheiat la 30 iunie, iar alți furnizori importanți taiwanezi ai Apple, grupul Foxconn Technology și Pegatron Corp., s-au dezvoltat și ei local. 

India a înregistrat progrese mari în producția internă de când prim-ministrul Narendra Modi a lansat programe guvernamentale care oferă stimulente financiare atractive pentru extinderea producției și a ocupării forței de muncă. 

Apple a intensificat eforturile de diversificare în afara Chinei în urma carantinelor covid și a creșterii tensiunilor dintre Washington și Beijing. Faptul că o companie indiană produce iPhone-uri ar putea reprezenta o impuls semnificativ pentru eforturile lui Modi de a contesta statutul actual al Chinei, acela de fabrică a lumii. 

Acest lucru ar putea determina și alte mărci globale de electronice să ia în considerare producția în India pentru a-și reduce dependența de China. 

Grupul Tata, înființat acum 155 de ani, vinde de la sare până la servicii de tehnologie. În ultimii ani, grupul a încercat să pătrundă în producția de electronice și în comerțul electronic – ambele domenii relativ noi pentru familia Tata. 

Grupul produce deja carcase pentru iPhone-uri, adică structura metalică a dispozitivului, la fabrica sa întinsă pe sute de hectare de teren în statul Tamil Nadu. 

Tata și-a manifestat și ambițiile în domeniul producției de cipuri, a declarat anterior președintele N Chandrasekaran.