FacebookTwitterLinkedIn

Momentul exact în care vor începe livrările de gaze către reţeaua de conducte din Europa va depinde de o decizie a autorităţii de reglementare din Germania.

Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, care a fost finanţată în proporție de 50% de Gazprom şi 50% de alte cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Gazoductul permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, în acest fel o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti ajung direct în Germania via Marea Baltică fără a mai trece prin Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se implică în construcţia acestei conducte. Povestea s-a schimbat apoi în urma deciziei preşedintelui Joe Biden, care a eliminat câteva dintre sancţiuni în urma unui acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca o armă împotriva Ucrainei.