Până la jumătatea lunii martie, operațiunile grupului au funționat optim, dat fiind rezultatul operațional CCS EBITDA de 622 milioane dolari. Pandemia provocată de coronavirus a afectat serios toate liniile de business în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie, iar situația s-a deteriorat în continuare în aprilie
Țintele orientative privind rezultatul EBITDA în 2020 au fost retrase din pricina mediului extern imprevizibil, iar țintele privind cheltuielile de capital au fost reduse cu mai bine de 25%.
Pandemia și criza economică care urmează se vor reflecta asupra performanței noastre generale din 2020. Persoanele fizice și companiile au intrat într-o perioadă de incertitudine pe care probabil nu ne-am imaginat-o niciodată. În timp ce luptăm împotriva pandemiei și facem tot posibilul pentru a ne proteja angajații, clienții și partenerii noștri, depunem eforturi pentru a ne asigura că Grupul MOL poate continua să funcționeze chiar și în scenarii extreme și poate ieși în cele din urmă și mai puternic din această criză. Colegii noștri dedicați, activele de înaltă calitate, bilanțul solid și modelul nostru de afaceri integrat solid ne vor ajuta să navigăm prin aceste ape tulburi. Am luat deja o serie de decizii dificile care ne vor ajuta să ne conservăm numerarul, să ne menținem lichiditatea și flexibilitatea financiară și să profităm de oportunitățile care pot apărea în drumul spre normalizarea situației, a declarat Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL.
Segmentul Upstream a scăzut cu 35% în T1
Din cauza prețurilor extrem de scăzute ale petrolului de la debutul lui martie, rezultatul EBITDA în sectorul Upstream a scăzut la 185 milioane dolari în primul trimestru. Producția de petrol și gaze s-a situat la 110 mii de barili echivalent petrol pe zi, în scădere cu 4% față de aceeași perioadă din 2019, ca rezultat al declinului natural al producției.
Segmentul Downstream a crescut la 295 milioane în T1
Rezultatul operațional EBITDA CCS s-a dublat până la 295 milioane dolari în primul trimestru din an, pe marginea unei baze reduse și fiind sprijinit de dublarea marjelor de rafinare. Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 60%. Pandemia afectează lanțul de aprovizionare al proiectului și face tot mai dificilă mobilizarea forței de munc
Segmentul Consumer Services a stagnat la 88 milioane în T1
Rezultatul EBITDA a crescut cu 4% în forinți, dar restricțiile de deplasare și scăderea cererii în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie au anulat creșterile înregistrate anterior în primul trimestru, atât în ceea ce privește marjele pe segmentul carburanților, cât și al produselor non-fuel.