
Grupul MOL a raportat astăzi un rezultat CCS EBITDA (profitul înainte de amortizare n.r.) de 947 de milioane dolari în trimestrul patru din 2021, astfel încât rezultatul pentru întregul an a ajuns la un maxim istoric de 3,531 miliarde dolari, peste previziuni.
Fluxul de numerar liber s-a triplat față de anul trecut și a ajuns la 1,988 milioane dolari, în principal datorită prețurilor favorabile la petrol și gaze și a marjelor din rafinare și petrochimie. Compania anunță că acest rezultat îi va permite finanțarea proiectelor de transformare aflate în derulare și pe cele planificate. Pentru anul în curs, MOL se așteaptă ca EBITDA să atingă sau chiar să depășească 2,8 miliarde dolari.
Potrivit CEO-ului MOL, Zsolt Hernádi, mediul extern va rămâne volatil și impredictibil în 2022, astfel că estimările pentru acest an sunt ceva mai rezervate. Grupul a finalizat construcția unei noi fabrici de polioli (materie primă pentru producţia de materiale plastice – n.r.) de peste 1,2 miliarde de euro în Ungaria, și și-a întărit portofoliul de servicii în Polonia și Slovenia.
Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA în trimestrul patru din 2021 a crescut cu 184%, ajungând la 513 milioane dolari, de la nivelurile scăzute din 2020. Astfel, rezultatul EBITDA al segmentului Upstream a ajuns la 1,554 miliarde dolari, aproape jumătate din rezultatele totale ale grupului MOL. Performanța a fost susținută de creșterea cu 70% a prețului petrolului Brent și de 3,5 ori a prețurilor la gaze, comparativ cu anul trecut.
Producția anuală de petrol și gaze a rămas la peste 110 mii de barili echivalent petrol, păstrându-se în obiectivul setat la nivel de grup. Câmpul petrolifer ACG din Azerbaidjan a contribuit la volumele realizate, în timp ce scăderea naturală a continuat în Europa Centrală și de Est și în Regatul Unit.
Pe segmentul Downstream, rezultatul operațional CCS EBDITDA pe tot anul 2021 s-a dublat, ajungând la aproape 1,5 miliarde dolari, susținut de o contribuție mai solidă din petrochimie și rafinare, dintre care petrochimia a contribuit cu peste 50%.
Vânzările au crescut cu 3% de la an la an în ultimul trimestru al anului trecut, datorită vânzărilor mai mari realizate de parteneri, în contextul în care cererea de combustibili auto din regiune a crescut cu 4% în Europa Centrală și de Est, cea mai importantă regiune pentru MOL.
Divizia de Consumer Services a obținut o creștere de 19% a EBITDA pe tot anul, datorită volumelor de vânzări și îmbunătățirii marjelor pe segmentul non-fuel. Plafonarea prețurilor la combustibili în Ungaria și Croația, coroborată cu deprecierea monedelor locale raportat la dolar au avut un efect negativ asupra ritmului de creștere anuală continuă a EBITDA, astfel că rezultatul EBITDA din ultimul trimestru al anului trecut a scăzut cu 10% față de rezultatele din aceeași perioadă a anului 2020.
A continuat lansarea de servicii non-fuel, iar numărul stațiilor care oferă conceptul Fresh Corner a crescut de la 955 la finalul lui 2020, la 1.069 anul trecut.
În 2021, MOL a anunțat mai multe achiziții: 16 stații de servicii în Slovacia și 120 stații de servicii de servicii OMV în Slovenia. Planul de achiziții a continuat și în primul trimestru al acestui an 2022 cu 417 stații de servicii Lotos în Polonia.