În primele nouă luni ale acestui an, profitul net consolidat al Grupului Electrica s-a ridicat la 534 milioane de lei, în creștere cu 462 milioane lei față de perioada similară a anului trecut. EBITDA a înregistrat o valoare de 1,1 miliarde de lei, având o creștere cu 629 milioane de lei comparativ cu primele nouă luni ale anului 2021.
Veniturile operaționale ale Grupului Electrica, în primele nouă luni ale anului 2022, au înregistrat o valoare de 10,2 miliarde de lei, în creștere cu 5 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe segmentul de furnizare, veniturile din furnizarea de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 1.886 milioane de lei, în principal din efectul net al creșterii prețurilor de vânzare pe piața cu amănuntul cu 54% și al reducerii cu 9% a cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul.
Veniturile din subvenții sunt în valoare de 2.063 milioane de lei, înregistrate în anul 2022 fără a avea o valoare corespondentă în anul 2021, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, deconturile pentru sumele datorate fiind depuse în anul 2022 și pentru diferențele din anul 2021.
Pe segmentul de distribuție, veniturile din distribuția energiei electrice au crescut cu 536 milioane de lei, influențate pozitiv de majorarea tarifelor de distribuție la 1 ianuarie 2022, în medie cu 8,6% comparativ cu 2021, urmată de creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 20,3% la 1 aprilie 2022, comparativ cu primul trimestru din 2022, compensate de efectul negativ al scăderii volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 3,2%.
Pe segmentul de distribuție, rezultatul înregistrat în primele nouă luni reprezintă un profit net de 314 milioane de lei, un impact semnificativ pozitiv fiind rezultat din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), sub forma de venituri din producția de imobilizări necorporale în valoare de 780 milioane RON pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 30 septembrie 2022.
Prin costuri suplimentare se înțelege valoarea determinată ca diferență între prețul de achiziție a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic față de prețul de achiziție ex-ante recunoscut de ANRE, înmulțită cu cantitatea atribuită consumului propriu tehnologic (CPT).
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,85 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra.
Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.