FacebookTwitterLinkedIn

Accor, unul dintre cele mai mari grupuri din industria ospitalității din lume, a inaugurat ieri la Plovdiv, în centrul Bulgariei, un boutique hotel de cinci stele: The Emporium Plovdiv MGallery. Hotelul este o reconversie a unei clădiri din perioada comunistă, iar proiectul, demarat în 2018, a fost întârziat din cauza pandemiei.

The Emporium Plovdiv MGallery este administrat de Accor, grație unui contract de management, iar proprietarul este Boyko Kachulev, un investitor local care speră ca proiectul „să fie recunoscut nu doar în Bulgaria, ci în întreaga zonă europeană.”

Kachulev, care are și alte afaceri în Bulgaria, nu a dezvăluit valoarea investiției în acest hotel, dar a precizat că aceasta a depășit de două ori estimările pe care și le făcuse inițial: „Având în vedere dificultățile de după pandemie și recesiunea care a urmat, investiția pe care ne-am planificat-o înainte s-a ridicat de două ori peste ceea ce ne propusesem. Au existat probleme logistice, dar nu am făcut compromisuri privind calitatea”, a declarat proprietarul The Emporium Plovdiv MGallery, care a adăugat că „fiecare piesă de mobilier și de iluminat, toate detaliile au fost concepute și fabricate special pentru noi”. 

Boyko Kachulev, proprietar al The Emporium MGallery, alături de surorile Sundukovy, arhitectele proiectului

Chiar dacă criza forței de muncă în industria ospitalității este una acută, Kachulev a precizat că nu a avut probleme cu personalul. „În toți acești ani, nu aș fi realizat niciun proiect dacă nu aveam oamenii alături de mine. Am investit mereu în oameni și în echipă, și nu am dat afară pe nimeni în aceste perioade dificile”, a punctat proprietarul hotelului. 

Designul boutique hotelului se află sub semnătura surorilor Olga și Irina Sundukovi – fondatoarele Sundukovy Sisters S+S, care au livrat și un proiect în România: Timișoara Convention Center

Sundukovy Sisters S+S este unul dintre studiourile de arhitectură cu cea mai rapidă creștere din industria ospitalității, care a câștigat titlul Designers of the year 2018, acordat de The Gold Key Awards, New York. Printre proiectele hoteliere pe care le-au livrat se numără Gem Forest Hotel Nairobi MGallery, Le Louis Versailles Château MGallery Paris, Marriott Imperial Plaza Moscova, Pullman Berlin Schweizerhof și altele. 

În cazul hotelului MGallery din Plovdiv, oraș desemnat capitala culturală a Europei în 2019, surorile au reușit să reînvie caracteristicile originale ale clădirii și să le încorporeze în designul hotelului, cu atenție la moștenirea locală.

Hotelul are 61 de camere inteligente, inclusiv 12 apartamente, un champagne bar, și dispune de caracteristici care le permit oaspeților să-și folosească creativitatea, în funcție de starea de spirit, prin reglarea luminii, controlarea funcțiilor audio-vizuale și stabilirea ambianței camerei. Arhitectele s-au jucat și cu amplasamentul cabinei de duș, care este în mijlocul unora dintre camerele duble, mascat prin pereți de sticlă, ducând cu gândul la un joc de tipul escape room.

Hotelul este amplasat central, la câțiva pași de principalele siturile arheologice din Plovdiv: Forumul Roman, Stadionul Roman și alte obiective listate în patrimoniu mondial UNESCO: Bazilica Episcopală din Philippopolis și Orașul Vechi. 

Elementele grafice și toate piesele de artă din lobby sunt realizate de artiști locali, dar colaborarea cu companii locale se oprește aici. “Ne-am fi dorit să apelăm la mai multe companii locale, dar, din păcate, nu aveau tehnologia de care aveam nevoie”, explică proprietarul hotelului, adăugând că a investit milioane de euro în tehnologie inteligentă. “Sunt milioane de euro în spatele pereților”, a explicat Kachulev. El a precizat că ar fi fost mai ușor să dărâme clădirea și să construiască un hotel de la zero, dar a preferat să-i păstreze spiritul, deoarece în anul 1984, aceasta a fost desemnată pentru un premiu de arhitectură. “Peste doi ani, valoarea clădirii va fi dublă față de cât am investit aici”, a punctat Kachulev.

Planurile Accor pentru Bulgaria și regiune

Înainte de pandemie, Accor deschidea un nou hotel la fiecare 24 de ore, potrivit Sabinei Bartyzel, Senior Vice President Operations Accor Eastern Europe. Apoi, în 2020-2021, ritmul inaugurărilor s-a temperat, iar grupul a deschis câte un hotel la două zile. “De la începutul lui 2022, suntem din nou la valorile de dinainte și deschidem câte un hotel pe zi, ajungând la 400 de hoteluri pe an”, a declarat Sabina Bartyzel. Grupul are în prezent 5.500 de hoteluri la nivel global, din care peste 3.000 doar în Europa. 

În ceea ce privește prezența Accor în centrul și estul Europei, reprezentanta Accor a declarat că există o cerere mare pentru aceste piețe, care au un potențial în continuă creștere. Grupul are deja cinci hoteluri în Bulgaria: Novotel, Ibis și MGallery, recent inaugurat în Sofia, Ibis Styles în Nisipurile de Aur, deschis anul trecut, plus Emporium MGallery din Plovdiv.

Potrivit Sabinei Bartyzel, planurile nu se opresc aici, iar în 2023 se va deschide un Pullman Spa & Resort, într-un sat aflat la 45 de minute de capitala Bulgariei, plus un Swiss Hotel Resort & Spa în Sapareva Banja, o stațiune balneoclimaterică din sud-estul Bulgariei, în decurs de doi ani. 

În regiune, Accor va deschide în jur de 30 de hoteluri în perioada 2023-2024, inclusiv un Swiss Hotel în România în 2024 și 2 resorturi în Ungaria: un Movenpick și un MGallery. 

“Dinamica pieței e enormă, chiar dacă încă așteptăm turiștii internaționali și zborurile lungi. Nu știm ce se va întâmpla cu pandemia, dar observăm rezistența pieței față de acum 1-2 ani, călătoriile s-au întors, iar oamenii caută hoteluri frumoase”, a punctat Sabina Bartyzel.

Potrivit datelor de la Departamentul de Turism al municipiului Plovdiv, 2021 a fost un an de succes pentru oraș. Numărul turiștilor care au înnoptat a crescut cu 39% față de 2020, iar pentru trimestrul al treilea s-a înregistrat o creștere de 13,1% a turiștilor bulgari față de cifrele pre pandemice, din 2019. Datele mai arată că numărul de înnoptări în Plovdiv a crescut cu 38% în 2021 față de 2020, iar veniturile hotelierilor au fost cu 50% mai mari decât în ​​2020.

Conceptul MGallery

Prin deschiderea hotelului din Plovdiv, Accor a ajuns la 116 unități MGallery în 35 de țări din întreaga lume. Alte hoteluri de tip flagship, alături de cel din Plovdiv, sunt unitățile MGallery din Bangkok, Rio de Janeiro, Paris, Amsterdam, Sopot (deschis anul trecut), Budapesta, Praga și Cracovia.