FacebookTwitterLinkedIn

Înalți oficiali greci au purtat discuții „preliminare” cu British Museum pentru soluționarea celei mai lungi dispute culturale din lume: repatrierea blocurilor de marmură din Partenon, templul zeiței Atena, ridicat în secolul al V-lea î.Hr, anunță publicația The Guardian.

Dezvăluirile despre negocieri au fost raportate pentru prima dată sâmbătă de publicația greacă Ta Nea, care a spus că oficiali, inclusiv premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, s-au întâlnit cu George Osborne, președintele British Museum, într-un hotel de cinci stele din Londra. Apropiați greci ai discuțiilor au descris raportul „nu doar credibil, ci și foarte interesant”.

„Este adevărat că există un dialog între guvernul grec și British Museum”, a declarat ministrul de stat al țării, Giorgos Gerapetritis, pentru The Guardian. „În acest moment, sunt discuții preliminare și, da, l-am întâlnit pe președintele Muzeului Britanic, George Osborne”.

Disputa pe marginea blocurilor de marmură – aduse la Londra în circumstanțe controversate de Lordul Elgin, ambasador al Marii Britanii în Imperiul Otoman, din care Grecia de astăzi făcea parte atunci – a făcut furori de mai bine de 200 de ani.

British Museum a achiziționat antichitățile, care includ 75 de metri din friza originală a Partenonului, lungă de 160 de metri, în 1816, când, falimentat, diplomatul a fost forțat să se despartă de ele.

Elgin, care inițial sperase să-și împodobească proprietatea scoțiană cu marmura greacă, a susținut că autoritățile otomane le-au permis agenților săi din Atena să demonteze piesele. De atunci, a ieșit la iveală că o mare parte din grupul statuar a fost desprinsă violent, iar plăcile aflate acum în posesia Muzeului Britanic au fost sparte din monument.

Foto: British Museum