Cautare
, Contributor

Tech |
|

Google este de acord să plătească editorii francezi de știri

Google a convenit asupra unui acord de plată a editorilor francezi de știri pentru conținutul online, o premieră pentru Europa.  
google news

Mișcarea deschide calea pentru încheierea de noi acorduri de licențiere individuale pentru publicațiile franceze care se confruntă cu scăderi ale veniturilor odată cu creșterea popularității internetului și reducerea tirajelor.

Acordul, care își propune să ofere o modalitate durabilă de plată a editorilor, va fi probabil urmărit îndeaproape de alte platforme, cum ar fi Facebook, a declarat un avocat implicat în discuții, transmite Reuters.

Google, deținută de Alphabet și Alliance de la presse d’information générale (APIG), au spus într-o declarație comună că acest cadru cuprinde criterii precum volumul zilnic al publicațiilor, traficul lunar pe internet și „contribuția la informații politice și generale”.

Google a semnat până acum doar acorduri de licențiere cu câteva publicații din Franța, inclusiv cotidianele naționale Le Monde și Le Figaro. Acestea țin cont de cadrul convenit cu APIG.

Google News Showcase este un produs nou pe care gigantul tehnologic american l-a dezvoltat pentru a permite editorilor să-și organizeze propriul conținut online. Până în prezent este disponibil numai în Brazilia și Germania.

Google și APIG nu au spus câți bani ar putea fi distribuiți membrilor asociației, care includ majoritatea editorilor naționali și locali francezi. De asemenea, nu au fost dezvăluite detalii despre modul de calculare al remunerației.

Acordul vine în urma a luni de negocieri între Google, editorii francezi și agențiile de știri cu privire la modul de aplicare a normelor de drepturi de autor ale UE, care permit editorilor să ceară o taxă de pe platformele online care arată extrase din știrile lor.

Cel mai mare motor de căutare din lume a luptat inițial împotriva ideii de a plăti editorilor pentru conținut, spunând că site-urile lor web au beneficiat de un trafic mai mare adus de Google.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii