FacebookTwitterLinkedIn

În această perioadă în care știrile dramatice ne înconjoară de pretutindeni, cărțile ne pot aduce mai mult decât oricând alinare și ne pot transporta într-o altă lume : lumea aspră și romantică a eroinelor Jane Eyre și Tess d’Urberville sau cea zbuciumată a lui Catherine și Heathcliff. Să nu uităm că multe dintre ele sunt scrise cu mult curaj și finețe de condeie feminine, într-un secol în care destinul unei femei era cel de a fi soție. Toate cele 4 mari scriitoare pe care le veți regăsi în lista noastră și-au trimis inițial la edituri romanele sub un pseudonim masculin, pentru a fi sigure că vor fi luate în serios. Deci iată un motiv în plus să le citim și să le remarcăm sensibilitatea și finețea stilului.

Iată cele 7 romane clasice pe care vi le-am pregătit astăzi.

Mândrie și prejudecată –  Jane Austen

Este un fapt recunoscut că orice listă de cărți bune trebuie să includă emblematicul roman al lui Jane Austen „Mândrie și prejudecată”, roman pe care scriitoarea îl considera „my own darling child” și pe care a fost obligată să îl publice sub anonimat. Dincolo  de schimburile elegante și politicoase de replici și de vizitele de curtoazie de la ora ceaiului, vei descoperi mecanismele căsătoriei care se puneau în mișcare în jurul tinerelor domnișoare în Anglia Georgiană, precum și introspecțiile și relația profundă care se înfiripă între cele două personaje : Elisabeth și Mr. Darcy.

Jane Eyre – Charlotte Bronte

Romanul care o va face celebră pe Charlotte Brontë va fi publicat sub pseudonimul masculin Currer Bell. Eroina romanului care-i poartă și numele este una dintre cele mai oțelite personaje feminine din literatura universală și nu poți să n-o admiri când refuză dragostea lordului Rochester și părăsește castelul pentru a nu abdica de la principiile sale.

La răscruce de vânturi- Charlotte Bronte

Va exista vreodată un roman care să descrie cu o dragoste atât de pasională cum este cea din „La răscruce de vânturi”? Forțele care o reunesc pe eroina principală Catherine Earnshaw și pe nemilosul Heathcliff sunt violente și  înrădăcinate într-un devotament total, sădit încă din copilărie. Este imposibil să ne imaginăm acest roman fără dezlănțuirea naturii și violența pasiunii, atât de bine descrise de Emily Brontë.

Middlemarch – George Eliot

Considerat cel mai important roman al epocii victoriene, Middlemarch este semnat tot de un condei feminin, Mary Ann Evans, însă bine deghizat sub pseudonimul masculin George Eliot. În Middlemarch, Eliot se concentrează asupra mărunţişurilor vieţii cotidiene dintr-un oraş englezesc de provincie, înfăţişând cu lux de detalii viaţa a numeroase personaje, la fel cum un savant examinează la microscop nervurile subţiri şi legate între ele ale unei frunze. Prin această profunzime şi precizie, Eliot realizează acel realism bine cântărit ce a făcut din Middlemarch o operă celebră, apreciată la vremea apariţiei, ca şi acum, drept unul dintre cele mai mari romane englezeşti. În centrul romanului regăsim iubirea imposibilă dintre frumoasa Dorothea și tânărul Lydgate.

Tess of d’Urberville – Thomas Hardy

Cu 125 de ani înainte de #MeToo, Thomas Hardy a scuturat ipocrizia sexuală a epocii victoriene în acest roman dramatic. Romanul Tess d’Urberville s-a născut între paginile unui ziar. Apărută în foileton, această operă magnifică a lui Thomas Hardy a trebuit să se supună regulilor comerciale ale suspansului, ceea ce creştea densitatea textului, spre nemulţumirea declarată a autorului. În orice caz, în ciuda unei popularităţi din ce în ce mai întinse, criticile nu au întârziat să umbrească prestigiul scriitorului. Etichete ca „imorală”, „sălbatică” sau „vicleană” au fost atribuite eroinei, neînţeleasă într-o perioadă în care femeia se presupunea a fi un înger înstrăinat de frământările pasiunilor.

Bâlciul deșertăciunilor – William Makepeace Thackeray

De la eroinele care se supun și care trăiesc iubiri imposibile, trecem la o eroină ambițioasă și vanitoasă care-și croiește drumul pe scara socială fără niciun regret și fără nicio remușcare : Becky Sharp, eroina principală a romanului „Bâlciul deșertăciunilor” scrisă de William Makepeace Thackeray. Toată viața strălucitoare a Londrei din secolul al XIX-lea se află aici în capodopera lui Thackeray, iar Becky Sharp este cea care face ca acest roman să fie fascinant : este nemiloasă, vicleană și are o inimă de piatră.

Marile speranțe – Charles Dickens

Nu puteam sa ne încheiem lista fără romanul remarcabil al lui Charles Dickens, „Marile speranțe”, care a cunoscut un succes răsunător chiar de la publicarea sa ca foileton. Regăsim în destinul eroului principal temele clasice pe care Dickens le iubește și de care avem nevoie mai mult decât oricând în aceste vremuri : dragostea pură, prietenia adevărată, recunoștința, onestitea și iertarea.