FacebookTwitterLinkedIn

Country Garden, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, a avertizat că ar putea înregistra o pierdere de până la 7,6 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului, informează BBC.

Anunțul este cel mai recent indicator al problemelor majore cu care se confruntă cea de-a doua economie a lumii. Săptămâna aceasta, cifrele oficiale au arătat că China a intrat în deflație pentru prima dată în mai bine de doi ani. Exporturile au scăzut drastic, în timp ce șomajul în rândul tinerilor este la un nivel record.

Country Garden „se așteaptă să înregistreze o pierdere netă cuprinsă între aproximativ 45 de miliarde de yeni (6,24 miliarde de dolari) și 55 de miliarde de yeni (7,6 miliarde de dolari) pentru cele șase luni încheiate la 30 iunie 2023”, a declarat compania într-un anunț la Bursa de Valori din Hong Kong.

Pierderea estimată se compară cu un profit de 265 de milioane de dolari pentru aceeași perioadă a anului trecut. Firma a mai spus că a înființat un grup special, condus de președintele său Yang Huiyan, pentru a găsi modalități de a transforma cursul afacerii.

Agenția de rating Moody’s a retrogradat joi ratingul companiei, invocând „riscurile crescute de lichiditate și de refinanțare”. Toate acestea au loc în timp ce China se confruntă cu o serie de provocări economice, care au ridicat semne de întrebare cu privire la ritmul redresării sale post-pandemie.

La începutul acestei săptămâni, cifrele oficiale au arătat că exporturile țării au scăzut cu 14,5%, mai mult decât se estima în luna iulie, comparativ cu un an mai devreme, în timp ce importurile au scăzut cu 12,4%.

Țara se confruntă, de asemenea, cu o datorie guvernamentală în creștere și cu provocări pe piața imobiliară. Luna trecută, Evergrande, în trecut cea mai mare companie imobiliară din China, a dezvăluit că în 2021 și 2022 a avut pierderi de 81,1 miliarde de dolari. Evergrande se luptă cu datorii estimate la 300 de miliarde de dolari.

Problemele din sectorul imobiliar al Chinei – care include totul, de la construirea de case până la industriile producătoare de materiale de construcții – poate avea un impact major asupra țării, deoarece reprezintă aproximativ o treime din economie.