FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul german a aprobat miercuri o reglementare ce permite punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol, pentru a economisi gazele naturale.

Termocentralele, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona temporar până la sfârşitul iernii viitoare, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

”Dorim să economisim gaze acum pentru a ne umple depozitele în perspectiva iernii. Ne vom spori în acest mod precauţiile şi ne vom proteja în faţa unei acutizări a situaţiei actuale pe piaţa energetică’‘, a motivat reactivarea centralelor pe cărbune ministrul german al economiei, Robert Habeck. Cu toate acestea, ”obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară”, adaugă Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei.

Decizia face parte din pachetul de măsuri impulsionat de Ministerul german al Economiei și Protecției Climei, în contextul războiului din Ucraina și reducerile livrărilor de gaze rusești. Germania încearcă să-și diminueze dependența de Rusia, iar înainte de război statul importa 55% din necesarul său de gaze naturale, procent redus între timp la 35%.

Noua reglementare va permite redeschiderea centralelor care nu funcţionează pe bază de gaz şi care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigavaţi pentru cărbune şi 1,6 gigavaţi pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate anul acesta şi anul viitor şi care însumează o capacitate de 2,6 gigavaţi.