FacebookTwitterLinkedIn

Germania a anunțat duminică măsuri suplimentare pentru creșterea nivelului de stocare a gazelor, pregătindu-se astfel pentru sezonul rece.

În urma conflictului din Ucraina, Germania, care se bazează pe Moscova pentru cea mai mare parte a gazului său, încearcă să diminueze treptat dependența de Rusia, arată Reuters.

Ministerul Economiei din Germania, care se ocupă de securitatea aprovizionării cu energie în cea mai mare economie a Europei, a declarat că măsurile recente includ utilizarea “în creștere” a centralelor pe cărbune. “Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să folosim mai puţin pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”.

Pachetul de măsuri anunţat duminică include și un sistem de “licitaţie” pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie. Potrivit Guvernului, măsura va contribui la reducerea consumului în acest sector al ţării, iar mecanismul va compensa companiile care pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

De asemenea, noi credite de la banca de stat KfW ar trebui să fie rezervate pentru a asigura umplerea rezervelor de gaz ale ţării, aflate în prezent la 56%. Potrivit noilor reguli adoptate după izbucnirea războiului din Ucraina, depozitele germane trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie, arată Agerpres.

„Situația tensionată și prețurile mari sunt o consecință directă a războiului de agresiune al (președintelelui rus Vladimir n.red) Putin asupra Ucrainei”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck. “Mai mult, este strategia lui Putin de a ne face nesiguri, de a crește prețurile și de a ne diviza. Nu vom lăsa să se întâmple asta.”