FacebookTwitterLinkedIn

Germania plănuiește să reducă consumul de gaze naturale și să crească consumul de cărbuni, în timp ce țara se îndepărtează de rezervele din ce în ce mai reduse de gaz rusesc.

„Situația este gravă”, a anunțat duminică ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un comunicat. “De aceea, continuăm să consolidăm măsurile de precauție și să luăm măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze. Aceasta înseamnă că consumul de gaze trebuie să scadă și mai mult, dar, totodată, trebuie depozitat mai mult gaz în depozitele noastre”, conform CNN.

Germania depinde foarte mult de gazul rusesc, dar a reușit să reducă cota din importurile sale la 35%, de la 55% înainte de începerea războiului din Ucraina. Habeck a spus că securitatea aprovizionării este garantată în prezent, în ciuda unei „situații înrăutățite pe piața gazelor” în ultimele zile. Creșterea prețurilor a fost „strategia lui Putin de a ne tulbura, de a crește prețurile și de a ne diviza”, a adăugat acesta.

În ciuda planurilor Germaniei de a renunța la producția de energie pe bază de cărbune, Habeck, care este un politician al Partidului Verzilor în coaliția de guvernământ de centru-stânga, a anunțat revenirea la centrale pe cărbune pentru o perioadă de tranziție, pentru a reduce consumul de gaz utilizat în producția de energie electrică.

În martie, parlamentarii germani au adoptat un act care stipulează că instalațiile de stocare a gazelor trebuie să fie aproape pline la începutul perioadei de încălzire pentru a trece în siguranță iarna. „Au fost precizate în acest scop niveluri de umplere: Până la 1 octombrie, depozitele trebuie să fie pline în proporție de 80%, până la 1 noiembrie, 90%, iar la 1 februarie, încă 40%”, potrivit legii. În prezent, la aproximativ 56%, rezervoarele de stocare a gazelor sunt umplute la un nivel peste medie în Germania, comparativ cu anii precedenți, în ciuda nivelurilor de stocare care au fost la un nivel minim la începutul anului.