FacebookTwitterLinkedIn

Ce decizii de business a luat compania dvs. de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Asa cum era de asteptat, workflow-ul pentru cele doua platforme online, trade.bitcoinromania.ro si pro.bitcoinromania.ro, se desfasoara in conditii normale, schimbarile intervenind mai degraba in ceea ce priveste reteaua de ATM-uri din Bucuresti si din tara. Planul de extindere a retelei de ATM-uri este momentan in standby si clientii sunt sfatuiti sa dea dovada de resposabilitate, orientandu-se catre platformele online pentru tranzactionare.

In mod evident, a trebuit sa ne adaptam, sa reducem cheltuielile lunare, sa ajustam bugetele pentru fiecare departament. Siguranta clientilor nostri este principala preocupare, laolalta cu siguranta angajatilor, asadar recomandam clientilor sa foloseasca platformele online atunci cand proximitatea nu le permite realizarea tranzactiilor la ATM-uri.

Care sunt masurile pe care compania dvs. le-a luat in sprijinul angajatilor de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Mare parte din echipa noastra lucreaza in regim remote in acest moment, dat fiind faptul ca activitatea noastra se poate desfasura preponderent online. Organizam sedinte online saptamanal sau ori de cate ori este necesar pentru buna functionare a serviciilor noastre, folosind diverse tool-uri care ne permit o comunicare eficienta intre departamente.

Am desfasurat operatiuni de igienizare la sediile unde lucreaza colegii care nu isi pot desfasura activitatea in sistem work from home, suprafetele de lucru sunt dezinfectate in mod constant și avem dispensere cu dezinfectant pe baza de alcool atat pentru angajati, precum si pentru clientii care folosesc ATM-urile.

Am implementat protocoale de protectie suplimentara pentru angajatii care interactioneaza cu clientii, prin masuri precum igienizarea spatiilor de lucru, furnizarea de masti, manusi si dezinfectanti, precum si instructiuni despre cum se pot proteja pe ei si pe cei din jur. Mai mult decat atat, desi programul de functionare al ATM-ului din sediul central este acum unul extins pentru confortul clientilor, programul de lucru al colegilor a fost scurtat, pentru siguranta lor.

Care ar fi masurile guvernamentale ce ar trebui luate in urmatoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activitatii din sectorul in care activati?

Desigur, somajul tehnic – solutia oferita din partea statului, este o masura care poate ajuta multe business-uri, insa economia romaneasca nu poate sustine asta pentru mult timp. Criza economica actuala este una fara precedent, diferita de cea din 2008 tinand cont de cauza principala – pandemia de COVID-19, precum si luand in considerare masurile luate de autoritati.

Totusi, in ceea ce priveste piata cryptomonedelor, putem spune ca exista asemanari intre criza actuala si cea din 2008. Reteaua Bitcoin a fost lansata in ianuarie 2009 ca o completare la sistemul bancar traditional. Acest lucru se aplica si acum, iar tehnologia Blockchain isi dovedeste utilitatea mai mult ca oricand. In acest moment, inclusiv autoritatile ne incurajeaza sa efectuam tranzactii folosind mijloace de plata online, astfel cryptomonedele, avand in vedere potentiala prabusire a economiilor mondiale si devalorizarii banilor la nivel global, devin si mai atractive, mai ales ca investitie pe termen mediu-lung. In acest context, criza actuala trebuie privita ca o dovada in plus pentru autoritati ca digitalizarea si reglementarea  domeniului crypto sunt mai mult decat necesare si ar trebui urgentate.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs. daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

Criza care a afectat sectoarele economice a provocat, intr-o prima faza, si o scadere masiva a pietei crypto. Scaderea cursului principalei cryptomonede, Bitcoin, a generat insa o crestere a volumului de tranzactionare la nivel global si, ulterior, piata a cunoscut un trend pozitiv, utilizatorii intelegand ca Bitcoin este o varianta alternativa in momentele de criza si o investitie excelenta pe termen mediu-lung. Evitarea folosirii de cash este recomandata acum mai mult ca niciodata, asadar mare parte din populatie s-a reorientat deja catre platile digitale.

Analistii crypto subliniaza ca, in ciuda situatiei precare, viitorul arata bine pentru cryptomonede. Noi consideram ca pretul Bitcoin urmeaza sa creasca in perioada urmatoare, dar in orice caz, compania noastra este pregatita pentru diferite scenarii, fiecare om din echipa asigurandu-se ca face tot posibilul pentru buna desfasurare a activitatii, indiferent de evolutia pandemiei.

Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?

Din pacate, situatia creata de pandemia de coronavirus afecteaza, cu siguranta, majoritatea comunitatilor de business, iar comunitatea crypto nu face exceptie.

In primul rand, pentru sprijinirea si buna continuitate a mediului de afaceri, am venit in ajutorul tuturor clientilor prin mentinerea unui program de lucru normal si chiar extinderea lui pe anumite linii de business, astfel incat sa putem acoperi nevoile lor la fel ca inainte de aparitia acestei panedemii, fara a pune in pericol pe nimeni.

In al doilea rand, am luat legatura cu o asociatie care ofera suport persoanelor cu depresie, membrilor familiilor si apropiatilor acestora. Asociatia careia i-am donat suma de bani organizeaza online grupuri de suport pentru depresivi, sedinte de psihoterapie de grup, intalniri cu specialisti in domeniu, diverse alte activitati de grup menite sa ajute la regasirea echilibrului. Am ales sa donam acestei asociatii pentru a-i ajuta pe cei depresivi in depasirea momentului greu pe care toti il traim, pentru ca ei sa poata duce o viata normala alaturi de cei dragi. Am ales sa ne oferim ajutorul in aceasta directie deoarece, din pacate, in aceasta perioada sunt tot mai multi oameni aflati in autoizolare si in carantina, care si-au pierdut pe cineva drag sau locul de munca si sufera diverse caderi emotionale.