Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

George Guci si familia

George Guci.jpg
Avere: 20-21 milioane de euro Reşedinţă: Constanţa Domeniu: Turism

Omul de afaceri constănţean George Guci a pus bazele primului hotel privat din Constanţa încă din anii ’90. Iniţial, Guci a cumpărat, alături de familie, un teren, iar după o scurtă vacanţă în Grecia s-a decis asupra destinaţiei acelei parcele. „Am ajuns investitor în turism întâmplător. Am intrat în acest business cu soţia şi cu fratele meu. Ei sunt economişti, iar eu medic. Deci nu aveam nimic în comun cu turismul“, spune constănţeanul. Afaceristul povesteşte că ideea construirii unui hotel i-a venit atunci când, în Grecia, au fost cazaţi la o unitate hotelieră unde patronii erau doi fraţi. „Totul arăta perfect acolo, iar noi am fost siguri că putem face ceva asemănător. Astfel, în 1997 am deschis porţile hotelului Guci care dispune de zece apartamente şi zece camere duble“, îşi aminteşte el cu plăcere. Omul de afaceri spune că lucrurile nu au fost uşoare, iar de la achiziţia terenului, în 1993, şi până la inaugurarea hotelului Guci din Constanţa a durat trei-patru ani. În plus, pentru investiţie, familia Guci s-a împrumutat la bancă. Totul a costat peste un milion de dolari, iar constănţeanul mai spune că a garantat tot ce avea. „Creditul l-am luat pe o perioadă de cinci ani, dar l-am achitat mai devreme de termen. Lucrurile se mişcau foarte bine în acea perioadă în turism“, recunoaşte acesta.

Familia Guci nu s-a oprit însă aici. A prins gustul acestui business şi, fiindcă ştiau jocul, au decis că se pot extinde. Astfel, în anul 2000, când s-a decis privatizarea hotelurilor din Mamaia, Guci povesteşte că a aflat întâmplător de hotelurile Dorna şi Modern, aflate acum în proprietatea familiei. „Primii care aveau opţiune de cumpărare erau cei care le-au avut în locaţie de gestiune. Noi eram prieteni cu cineva de aici şi ne-am asociat cu ei“, susţine actualul proprietar al celor două unităţi de cazare de pe litoralul Mării Negre.

George Guci recunoaşte că turismul i-a pus şi piedici, dar nu regretă. Spune că până la urmă, drumul ales este cel câştigător. De profesie medic ginecolog, George Guci susţine că administrarea hotelurilor i-a răpit cel mai mult din timp. „Am profesat până în 2009. Recunosc că administrarea hotelurilor îmi ocupa foarte mult din timp şi nu mai reuşeam să fac faţă. Treptat, m-am retras şi am renunţat la meseria iniţială. Nu regret, şi atâta timp cât îţi place ceea ce faci, deşi este o schimbare radicală, este foarte bine“, recunoaşte businessmanul, care mai spune că în prezent dispune de mai mult timp şi, astfel, nu îşi mai bate joc de munca lui. Nu ştie cu exactitate ce sumă a investit în ultimii ani în hotelurile de pe litoral, dar spune că nu trece an în care să nu aloce un buget. Banii merg către rearanjarea camerelor şi nu numai, dar şi în reabilitarea întregului hotel. „Este o regulă în turism. An de an trebuie să faci schimbări, altfel clientul nu se va simţi bine“, crede afaceristul din Mamaia.

Guci nu are în plan achiziţii de hoteluri, dar nici să vândă nu vrea. „Ar fi cea mai păguboasă afacere“, crede el. Spune că a cochetat puţin şi cu imobiliarele, dar s-a oprit la timp. „Am cumpărat un teren şi am făcut o clădire de locuinţe, dar am reuşit să vând. Criza ne-a oprit de la astfel de investiţii. În plus, nu era o activitate targetată de noi. A fost doar o oportunitate“, mai spune acesta. Recunoaşte că a avut ani mai buni în turism, dar nici acum nu se poate plânge. În 2009, familia Guci a avut un grad de ocupare de 65-70% la hotelurile pe care le conduce.

Pentru 2010, deşi se feresc să dea cifre exacte, reprezentanţii familiei mizează pe un plus. Şi asta pentru că ambele hoteluri din Mamaia (Modern şi Dorna) beneficiază de sistemul all inclusive, iar pachetele de servicii oferite turiştilor sunt dintr-o gamă tot mai diversificată. „Nu am băgat camere în conservare, ci am căutat soluţii să atragem turiştii. Ne-am înscris în mai multe programe, care au avut succes până acum. Am realizat o serie de pachete atractive şi încercăm să nu fim rigizi“, adaugă Guci.

Chiar dacă numărul turiştilor străini este în scădere, cele două hoteluri din Mamaia nu duc lipsă de cupluri de peste hotare. Ofertele speciale, sistemul all inclusive şi bucătăria internaţională sunt doar câteva dintre atuurile pe care Guci consideră că le are. „Am investit mai mulţi bani în restaurant, iar acest lucru se vede. Clienţii sunt mulţumiţi de mâncare şi chiar dacă românii sunt mai risipitori faţă de străini, eu cred că ne vom adapta“, conchide acesta. Mai spune că un hotelier are nevoie de un grad de ocupare de minimum 35% pentru a-şi acoperi cheltuielile de administrare și doar apoi se poate gândi la profit.

George Guci susţine că nu are pasiuni extravagante. „Nu fac jonglerii cum fac unii. Îmi plac călătoriile alături de familie, dar noi apucăm să mergem în lume doar toamna şi iarna, pentru că în restul timpului avem trei hoteluri de administrat“.  Omul de afaceri preferă să schieze alături de cei doi copii şi de familie în Austria, dar recunoaşte că este mulţumit şi de pârtiile din Bulgaria şi, de ce nu, şi din România. „Nu ocolim aglomeraţia marilor oraşe. Pot spune că New Yorkul m-a impresionat, dar nici Roma şi Paris nu sunt de aruncat. Totodată, îmbinăm locaţiile exotice cu cele culturale“, adaugă el.

Ca preferinţe culinare, Guci preferă bucătăria mediteraneană, iar în ceea ce priveşte bolizii a ales să conducă un SUV VW Touareg, pentru că îi oferă siguranţă. Nu a ocolit nici luxul unui autoturism Mercedes, dar spune că „nu a fost dat pe spate de marca germană“. Recunoaşte că este pasionat de ceasuri de firmă, dar nu se consideră un colecţionar. Deşi este proprietar de hoteluri pe litoral, omul de afaceri constănţean spune că nu a mai fost la plajă de circa trei ani. „Circulă o vorbă pe la noi. Dacă vrei să recunoşti un constănţean pe stradă, să ştii că este acela cel mai puţin bronzat. Şi asta pentru că aici toţi sunt la serviciu, iar în concediu sunt plictisiţi de Constanţa şi aleg alte destinaţii“, spune
George Guci.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii