FacebookTwitterLinkedIn

Italia primește doar jumătate din gazele comandate Rusiei, compania Gazprom și-a tot redus livrările spre Europa în zilele care au urmat vizitei la Kiev a liderilor italian, german, francez și român. Autoritățile de la Roma se pregătesc să ridice nivelul de alertă, dar fără să ia, deocamdată, măsuri radicale.

Conform furnizorului de stat de gaze ENI, Gazrom a promis vineri doar 50% din volumul de livrare comandat, aceasta, în contextul în care Italia solicitase, de fapt, 63 de milioane de metri cubi de gaz de la Rusia pentru ziua respectivă, notează corespondentul de la Roma al RRA.

Livrările de gaz au fost deja reduse în zilele precedente: miercuri cu 15% și joi cu 35% din cantitățile comandate. 

În cazul în care întreruperea furnizării de gaze din Rusia va continua, începând de săptămâna viitoare, Ministerul Tranziției Ecologice ar putea ridica nivelul de criză al sistemului național de gaze de la prealarmă la alarmă.

Aceasta ar reprezenta o creștere a nivelului de alertă, dar nu ar exista măsuri excepționale, cum ar fi întreruperea alimentării centralelor electrice și a industriilor, utilizarea instalațiilor de stocare, praguri de temperatură pentru cazane, nu vara, desigur. Aceste măsuri ar fi declanșate doar dacă ar fi declarată starea de urgență, ceea ce nu se întrevede în acest moment.