FacebookTwitterLinkedIn

Cinema City International, companie fondată în Israel în 1929  și care activează în prezent în șapte țări (Israel, România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria), a intrat pe piaţa românească în 2007. “Eram cu ochii pe România încă din anul 2000, dar nu am reuşit să intrăm decât în 2007, pentru că până atunci nu fuseseră dezvoltate suficiente malluri”, spune Mooky Greidinger, CEO Cinema City International, grup care operează în prezent 98 de multiplexuri în ţările menţionate, cu un total de 943 de săli (dintre care 134 în România) cu o capacitate de 185.000 de locuri.

Într-adevăr, până în anul 2000, în România nu fusese inaugurat decât Bucureşti Mall, centru comercial dezvoltat în cartierul Vitan din Capitală de către Anchor Grup, al cărui cinematograf era operat chiar de către dezvoltator.

GALERIE FOTO: Cinema City Ploieşti

Astfel, în noiembrie 2007, Cinema City deschidea primul său multiplex din România,în Iulius Mall din Iaşi, centru comercial aflat în portofoliul omului de afaceri Iulian Dascălu, prezent în Top Forbes 500 Miliardari 2012 cu o avere estimată la 90-100 de milioane de euro. Tot în noiembrie 2007, a fost inaugurat Cinema City Timişoara, în Iulius Mall Timişoara.

O altă bornă importantă din activitatea din România a companiei a reprezentat-o deschiderea primului cinematograf IMAX din România, în mallul AFI Palace Cotroceni, în noiembrie 2009.

Cinema City Ploieşti are o capacitate totală de 2.087 de locuri în cele 12 săli digitale, dintre care şapte capabile de proiecţii 3D. Proiecţiile sunt realizate prin intermediul tehnologiilor Kinoton şi Christie, iar sunetul este Dolby Digital Surround. Multiplexul este primul cinematograf de acest tip deschis în Ploieşti şi îşi propune să atragă vizitatori atât din oraş, cât şi din zonele învecinate.

Inaugurarea Cinema City Ploieşti va avea un efect şi asupra mallurilor bucureştene, în special al Băneasa Shopping City, centru comercial situate în nordul Bucureştiului şi deţinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu o avere estimată de Topul Forbes 500 Miliardari 2012 la 250-260 de milioane de euro.

“Probabil că ploieştenii nu vor mai merge la Bucureşti pentru a vedea filme”, spune Mooky Greidinger. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare, având în vedere că şi AFI Europe România construieşte un mall în Ploieşti, AFI Palace Ploieşti, care va avea de asemenea un cinematograf multiplex. “Deocamdată nu am semnat niciun contract cu AFI pentru mallul din Ploieşti”, spune Mooky Greidinger, deşi pe harta noilor proiecte ale Cinema City ce urmează a fi dezvoltate în România figurează şi un nou multiplex la Ploieşti.

Şi pentru că a venit vorba despre planurile de expanisune ale Cinema City în 2013 (an în care operatorul va atinge borna de 100 de milioane de euro investite în România) şi dincolo de acest orizont de timp, trebuie spus că România ocupă un loc extrem de important în strategia grupului. Astfel, nu mai puţin de 251 din cele 360 de săli pe care operatorul de cinematografe multiplex le are în dezvoltare se află în România.