FacebookTwitterLinkedIn

Investițiile imobiliare rezidențiale au fost în centrul discuțiilor la cea de-a doua ediție a galei Forbes Residential Buildings – The New Way of Living, care a avut loc pe 25 mai 2023 la Royal Horse Snagov. Cei mai importanți jucători din piața rezidențială au dezbătut pe marginea oportunităților de tranzacționare și dezvoltare din acest domeniu, în condiții deloc favorabile. 

Chiar dacă, anul trecut, din totalul tranzacțiilor cu terenuri, trei sferturi au fost realizate de dezvoltatori rezidențiali, planurile nu se mai concretizează la fel de repede ca înainte. Autorizațiile de construire se eliberează mai greu, sau deloc în București, iar numărul tranzacțiilor cu proprietăți rezidențiale este în scădere de 25% în primul trimestru al anului, față de perioada similară a lui 2022. În aceste condiții, cum va evolua cererea de pe piață, dar prețurile?

Au participat la discuții, în cadrul panelui moderat de Ionuț Bonoiu, redactorul-șef Forbes România, Jan Demeyere, Arhitect și Cofondator Speedwell, Sorin Ioan Blaga, CEO Liebrecht & wooD România, Ionuţ Negoiţă, CEO & Founder HILS Development, Eduard Uzunov, Președinte și Fondator Regatta Real Estate și Alex Skouras, Cofondator & Managing Partner Alesonor.

Jan Demeyere, Arhitect și Cofondator Speedwell:

„Ceea ce am trăit în ultimii doi ani și jumătate, nu am mai experimentat până acum. Sper ca situația să se schimbe cu noua comisie de urbanism a Capitalei, pentru moment totul cred că se rezumă la o singură persoană, este vorba de cineva care nu vrea să semneze. 

Problema mea este că avem ocazia să îmbunătățim lucrurile, dar dacă pierdem această oportunitate, ne vom întoarce în urmă cu zece ani. Ci toții avem anumite obiective pentru a dezvolta orașul, atât dezvoltatorii, cât și primăria, și ar trebui să facem această muncă împreună. Cred că bunul simț va prevala, până la urmă. 

În alte părți, în Polonia sau Germania, chiar primăriile promovează proiecte imobiliare private. Iar în orașele secundare, am văzut că soluția este în comunicare. Noi am cumpărat un al doilea teren la Timișoara, dar avem o comunicare deschisă acolo, la fel și la Cluj. Există o mulțime de probleme de rezolvat și nu este întotdeauna sarcina dezvoltatorului să le rezolve. Bucureștenii sunt cei care pierd astăzi.”

Sorin Ioan Blaga, CEO Liebrecht & wooD România:

„Întâmplarea face ca Liebrecht & wooD să nu aibă proiecte în București, ci la limita cu județul Călărași. Pe de altă parte, companiile noastre au sediul în București și operează în București. În Varșovia, de exemplu, colaborarea cu autoritățile locale care sunt în zona de dezvoltare sau de regenerare urbană este excepțională și sunt invidios să văd cum se lucrează acolo. 

Noi am pariat de la început în proiectele din Romania pe orizontală, începând de la retail, care sunt la marginea orașului, dar și pe rezidențial. Avem un proiect de suflet, unic în cadrul grupului, Liziera de Lac. 

Poți să susții autoritățile când se trezesc în fața unor probleme, precum drumurile de acces, rețelele de utilități și gaze, iar noi am reușit să ajutăm ca alte două comune aflate în afara proiectelor noastre să beneficieze de proiecte de gaz. 

Am găsit soluții să venim în întâmpinarea celor care vor să locuiască în afara orașului pentru working space, grădinițe, spații de relaxare. Toată lumea spune că e vina Primăriei, eu spun că doar parțial, pentru că sunt acolo oamenii care nu știu multe lucruri, deci trebuie să-i ajutăm noi. Nu renunțăm la planul nostru de 4.500 de case, nici la proiectul de fotovoltaice, avem și alte proiecte, toate în estul Capitalei, care sunt în stadiul de autorizație de construcție.”

Ionuţ Negoiţă, CEO & Founder HILS Development:

„Mereu mi-a plăcut riscul, am mers în zone în care am fost pionier, și la hoteluri, și la construcțiile rezidențiale. Dezvoltarea în zona Pallady a fost cel mai mic risc, știam că are potențial, pentru că are metrou, deci avea deja un avantaj mare. Contează mult cu ce vii ca dezvoltator, cu ce forță vii, pentru că am văzut orașe dezvoltate în câmp, deci dezvoltarea lor a avut o mare contribuție ca să dea valoare zonei. 

Am ajuns anul acesta la 10 mii de locuințe. Avem multe proiecte în curs de dezvoltare, proiectul Hills vis a vis de Ikea, de 1.900 de apartamente, pe care doar ce le-am recepționat și din care peste 85% vândute. Avem alte trei alte proiecte în curs de dezvoltare, unul destul de avansat, am ieșit peste cota 0, altul la fundație, altele la nivel de autorizație, de PUZ. 

Partea bună e că dezvoltă și în Ilfov, unde lucrurile merg ceva mai bine. Ne doare faptul că mulți din cei care reprezintă instituțiile nu o fac cum trebuie, iar unii nici nu vor. Dacă am vedea bunăvoință, noi am oferi tot suportul, și suntem dispuși să investim chiar și în zone de interes comun pentru a ajuta comunitatea, dar repet, să existe măcar bunăvoință și deschidere. 

Din 2005 construiesc rezidențial, iar din 2000 comercial și hotelier. Acum 20 de ani lucrurile erau mult mai simple, dar acum e în regulă ce se întâmplă pentru că discutăm de siguranță națională, sunt proiecte care trebuie să reziste, făcute cu responsabilitate. Sunt de acord că lucrurile sunt mai complexe de 20 de ori față de acum 20 de ani, dar și comunicarea s-a îmbunătățit, cu excepția Primăriei Capitalei. Per total, lucrurile sunt mai bine de la an la an.

Am trecut prin criza trecută din plin, am avut multe de învățat, dar cred că piața este acum mult mai matură, deci fluctuațiile sunt mai mici. Normal, când ai o cerere mare, cresc prețurile, când nu, ele scad, dar doar punctual și nu foarte mult. Dezvoltatorii care au nevoie de lichidități preferă să lase din marjă, iar aceasta e mică. 

Bucureștiul este încă la jumătate de preț al locuințelor, în comparație cu alte capitale europene din centru și est. În câțiva ani, piața României și a Bucureștiului va prinde din urmă celelalte capitale, deci ceea ce se construiește acum este mai ieftin, așadar e un moment bun pentru a investi acum, deoarece există o flexibilitate a celor care dezvoltă și vând.” 

Eduard Uzunov, Președinte și Fondator Regatta Real Estate:

„Cererea este mare, sunt mulți străini care se uită către România, e un moment de “Monopoly”, dezvoltatorii care pun mâna pe locații cât mai bune sunt câștigați în viitor. Regatta a vândut anul trecut cel mai scump teren din România, cu 5.800 euro/mp, o locație extraordinară. Apoi am vândut liderilor pieței, One United Properties, terenuri și clădiri de 30 milioane de euro, în locații extraordinare, care prin reconversie vor căpăta o valoare și mai mare. Ultima tranzacție demonstrează acest lucru, au cumpărată-o One Athénée din București cu 4 milioane de euro și au vândut-o cu 24 milioane de euro. Acela e prețul în zona Ateneului. Dețin acolo o galerie de artă, e o zonă cu energie formidabilă, multe clădiri proiectate de arhitecți celebri. 

Piața imobiliară va fi tot mai solidă, iar cei ce fac investiții imobiliare bune, în locații bune, vor avea de câștigat, pentru că oamenii nu vor mai ține banii la bancă.”

Alex Skouras, Cofondator & Managing Partner Alesonor:

„Suntem în România de 20 de ani, venind din Grecia.

Am crezut în România de la bun început, are mult potențial, iar eu mă simt jumătate român. Am început cu investiții în centrul Bucureștiului, iar acum aproape zece ani am văzut o oportunitate în a dezvolta un proiect comunitar, așa că am ieșit din centru.

În București, doar 9% dintre oameni locuiesc în afara orașului, așa că am văzut mult potențial în a crea o comunitate. În prezent, dezvoltăm Amber Forest pe 34 de hectare, oferim un adevărat stil de viață. Am vândut aproape 500 de unități până acum, în acest proiect sustenabil.

Cred că piața este mult mai evoluată și solicită elemente de sustenabilitate, așa că rolul nostru este să putem răspunde acestor nevoi. Timpul este important în afaceri, iar pandemia de Covid a accelerat aceste tendințe pentru a ieși în afara limitelor orașului.

Sunt mândru că am livrat deja 50 de case în Amber Gardens, primul ansamblu cu vile verzi de lux din România, că piața înțelege conceptul nostru și îmbrățișează viziunea noastră cu privire la o comunitate durabilă.”