FacebookTwitterLinkedIn

Națiunile bogate ale Grupului celor Șapte (G7) au semnalat Rusiei în acest weekend că sunt pregătite să fie alături de Ucraina pe termen lung, oferindu-i în același timp șansa președintelui Volodymyr Zelenski de a câștiga de partea sa țări precum Brazilia și India, în ultima zi a summitului din Japonia, potrivit Reuters.

Neîncrederea în China ca partener comercial și determinarea de a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei au fost mesajele cheie transmise de principalele democrații ale lumii la adunarea din orașul Hiroshima.

Dar, în timp ce liderii G7 își încheiau duminică reuniunea, Rusia a anunțat capturarea, în cele din urmă, a orașul Bakhmut din estul ucrainean, în urma unui asediu de luni de zile care a marcat cea mai sângeroasă bătălie a războiului.

Liderii națiunilor G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada – au dezbătut cum să reacționeze pe măsură ce conflictul început în februarie anul trecut se prelungește.

Potențialele programe de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe avioanele de război F-16 fabricate în SUA au fost un mesaj către Rusia că nu ar trebui să se aștepte la o reușită a invaziei sale prin prelungirea conflictului, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz.

Ucraina nu a obținut angajamente pentru livrarea avioanelor, dar președintele Joe Biden și înalți oficiali americani le-au declarat liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe F-16.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că summitul este o oportunitate de a convinge marile state emergente, precum India și Brazilia, să-și exprime sprijinul pentru Ucraina. 

La scurt timp după sosirea lui Zelenskiy în Japonia, Rusia a revendicat victoria la Bakhmut. Însă, cu câteva ore înainte de declarațiile de la Moscova, Ucraina a respins afirmația mercenarului rus Evgheni Prigojin, conform căreia luptătorii săi Wagner au finalizat capturarea orașului.

În prima zi a summit-ului, pe lângă aprobarea de către Biden a antrenamentului F-16, G7 a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Biden intenționează să lanseze un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial american. Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că pachetul va include artilerie, muniție și lansatoare de rachete HIMARS.

Președintele Zelenskiy a recomandat ca țările G7 să facă și mai mult, atât în ​​ceea ce privește măsurile economice, cât și cele militare.