FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul summit-ului, statele G20 au susţinut o măsură care ar opri companiile multinaţionale să îşi transfere profiturile în paradisuri fiscale, transmite Reuters. Acest lucru creează condiţiile pentru adoptarea unei taxe minime pentru corporaţii de 15%, la un summit programat să aibă loc la Roma în octombrie. 

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că orice ţară care se opune acestei taxe va fi încurajată să se înscrie în sistem până în octombrie.

“Vom încerca să facem acest lucru, dar ar trebui să subliniez că nu este esenţial ca fiecare ţară să participe”, a spus ea.

De asemenea, redresarea economiei mondiale va fi îngreunată de răspândirea variantelor de Covid-19.

Recuperarea este caracterizată prin mari divergenţe între ţări şi în interiorul acestora şi rămâne expusă riscurilor negative, în special la răspândirea de noi variante ale Covid-19 şi etapele diferite de vaccinare. Ne reafirmăm hotărârea de a utiliza toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar pentru a aborda consecinţele negative ale Covid-19”, arată un comunicat.

Deși subliniază sprijinul pentru ”împărţirea globală echitabilă” a vaccinurilor, comunicatul nu propune măsuri concrete, ci doar o recomandare pentru finanţarea cu alte miliarde de dolari a vaccinurilor de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

Membrii G20 reprezintă mai mult de 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerţul global şi 60% din populaţia planetei, incluzând Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi India.