Programul național Tinere Talente, inițiat de Fundația Regală Margareta a României, are o nouă generație de bursieri. 30 de tineri talentați, proveniți din familii cu venituri modeste, au fost selectați la categoriile muzică și arte vizuale, pentru a face parte din ediția 2023 a proiectului.
15 muzicieni și 15 artiști vizuali, aflați la începutul drumului artistic, vor primi, pe parcursul unui an calendaristic, sprijin pentru a urma și a dezvolta o carieră artistică, prin acordarea de burse individuale, în valoare de până la 2.000 Euro, prin sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, precum și prin oportunități de promovare a talentului lor artistic prin evenimente organizate de Fundație și parteneri ai programului.
Cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, cei 30 de tineri studiază la licee și universități de arte și muzică din București, Iași, Suceava, Galați, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Ei au fost selectați din 144 de candidați care provin din familii cu venituri modeste, studiază la instituțiile de învățământ vocațional din țară și și-au exprimat, pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, intenția de a intra în Programul Tinere Talente.
Procesul de departajare a constat în analiza dosarelor depuse, selecția candidaților de către juriul de specialitate și anchete sociale. Evaluarea de către un juriu, compus din personalități din mediul artistic și academic, a reprezentat etapa decisivă.
Până în prezent, prin programul Tinere Talente, lansat în 2009, au fost acordate 380 de burse tinerilor aflați la debutul carierei artistice. Pentru susținerea bursierilor, au fost organizate 110 recitaluri și concerte, 77 de expoziții, 114 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul anilor, mai bine de 1.800.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României.
În 2022, pentru a patra oară, Tinere Talente a fost recunoscut drept cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile.