Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Frații Micula – 500 Miliardari Ediția 2011

micula_Viorel_si_Ioan_Adv_preview-2.jpg
Nume: Frații Micula Avere: 200-220 de milioane de euro Resedinta: Bihor Domeniu/Companie: Producție, comerț, imobiliare, media

Firmele gemenilor bihoreni Ioan şi Viorel Micula ocupă şi în acest an locuri fruntaşe în topul celor mai mari zece datornici privaţi la bugetul de stat.

Primul loc în clasamentul companiilor private datoare la bugetul de stat era ocupat, la 30 iunie 2011, de firma European Food (deţinută de cei doi fraţi Micula), care avea de achitat statului nu mai puţin de 134,2 milioane de lei (aproximativ 31 de milioane de euro). Iar datoriile celor doi oameni de afaceri cresc de la lună la lună, se pare, din moment ce, la 31 martie 2011, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), suma era cu 14 milioane de lei mai mică.

European Food nu este, însă, singura companie a fraţilor Micula care se află în top 10 cei mai mari datornici la stat. Pe locul opt se află compania Transilvania General Import-Export, controlată tot de cei doi antreprenori bihoreni. Datoriile restante, la finele primului semestru, se ridicau la 34 de milioane de lei, cu aproximativ 65% mai mari decât cele înregistrate la sfârşitul anului trecut.

Nici European Drinks, compania cea mai vizibilă a celor doi oameni de afaceri, nu stă mai bine la acest capitol – ea ocupă locul nouă în topul ruşinos al ANAF. Firma înregistra, la 30 iunie 2011, potrivit Fiscului, obligațiirestante către bugetul de stat în valoare de 28,7 milioane de lei, cu aproape 7 milioane de lei mai mult decât în urmă cu trei luni, adică la 31 martie 2011. Cei doi nu au dorit să comenteze informaţiile, aflându-se într-un război continuu cu statul român. Miliardarii spun că, în ultimii ani, criza le-a dat o lecţie din care au învăţat un singur lucru: să ţină bani pentru zile mai negre.

Datoriile de aproximativ 50 de milioane de euro pe care le înregistrează numai cele trei companii menţionate se resfrâng însă tot mai mult asupra angajaţilor. Firmele din grupul Transilvania, controlat de cei doi afacerişti, şi-au propus să disponibilizeze câteva mii de persoane, din care aproape o mie numai din Bihor. Măsura fraţilor Micula ar putea să afecteze la nivel naţional circa 4.000 de angajaţi din sectoarele de producţie şi distribuţie. Micula susţine că măsura este determinată de lipsa pieţei de desfacere, în condiţiile în care Guvernul nu ia măsuri de stimulare a economiei, şi nici pentru combatarea evaziunii în domeniul alcoolului.

Chiar dacă cei doi oameni de afaceri nu au comentat cifra disponibilizărilor, informaţiile cu privire la o parte din concedieri au fost confirmate şi de conducerea AJOFM Bihor. Astfel, notificări au fost făcute deja de European Food SA, care pregăteşte concedierea a 386 de persoane, European Drinks SA – 310 angajaţi şi Original Prod – 14 salariați. În perioada 2008-2009, grupul înregistra o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de euro şi aproximativ 11.000 de angajaţi, în toată ţara.

Fraţii Micula sunt absolvenţi de Politehnică şi au ales să fugă în Suedia în anii ’80, unde au primit a doua cetăţenie. Imediat după Revoluţie, în 1991, Ioan Micula s-a reîntors în ţară, unde a înfiinţat peste 20 de firme. Ioan şi Viorel Micula au început afacerile prin importuri şi s-au extins la producţia alimentară, turism, media şi real estate. „Imperiul” Micula a crescut în anii ce au urmat şi a ajuns, astfel, la peste 30 de societăţi, din care 14 au fost înfiinţate în doar zece zile, înaintea Crăciunului din 1994. Prin aporturile de capital ale fraţilor Micula au fost puse bazele, în 1993, societăţii cu capital mixt româno-suedeze European Drinks. În paralel, cei doi gemeni Micula au „acaparat” case, hoteluri, terenuri şi foste întreprinderi de stat. Gemenii au investit, în ultimii 10-15 ani, în achiziţia de terenuri şi imobile şi deţin peste două milioane de metri pătraţi de terenuri în toată ţara şi hoteluri, atât la mare, cât şi la munte. Grupul deţine mai multe unităţi hoteliere pe litoral. Cei doi oameni de afaceri mai au în portofoliu posturile de televiziune Naţional TV, Favorit şi N24, dar şi mai multe ziare locale. Ei deţin şi câteva depozite de cereale în Arad, dar şi o tipografie.

Vezi care era averea fraților Micula în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii