Guvernul Franței vrea să plătească 9,7 miliarde de euro pentru a prelua controlul deplin al grupului de utilităţi EDF, un acord ce îi dă mână liberă să conducă cel mai mare operator de energie nucleară din Europa.
Potrivit Reuters, Ministerul de Finanțe din Franța a anunțat marți că guvernul va oferi acționarilor minoritari ai EDF 12 euro pe acțiune, iar preţul reprezintă o primă de 53% faţă de preţul acţiunilor EDF la închiderea şedinţei bursiere din 5 iulie, cu o zi înainte ca Executivul să anunţe intenţia de naţionalizare.
Acțiunile EDF, care și-au reluat tranzacționarea marți, după o suspendare de o săptămână, au crescut cu 15% până la 11,80 euro.
Statul francez este mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. De altfel, grupul trece în prezent printr-o perioadă dificilă, afectat de decizia Guvernului francez care l-a obligat să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, pentru a proteja consumatorii şi companiile de scumpirea energiei. Războiul din Ucraina a adâncit situația financiară a grupului, forțându-l să cumpere energie electrică de pe piață la prețuri ridicate și să o vândă mai ieftin concurenților săi.
Franța, care în mod normal ar exporta energie electrică în această perioadă a anului, importă în prezent din Spania, Elveția, Germania și Marea Britanie, iar criza aprovizionării este probabil să se agraveze în această iarnă.
Ministerul de Finanţe a informat că oferta pentru preluarea EDF va fi depusă la Autoritatea de Reglementare Bursieră şi compania ar urma să fie delistată. “Este o investiţie care ne permite să investim masiv în energia nucleară”, a afirmat ministrul pentru Buget, Gabriel Attal, după anunţul de marţi.
„Naționalizarea este, în cele din urmă, singura modalitate de a salva compania și de a asigura producția de energie electrică”, a declarat Ingo Speich, șeful departamentului de sustenabilitate și guvernanță corporativă la Deka Investment, care deține o mică participație în EDF. „Acesta este un pas amar, dar necesar”, potrivit Reuters.
Agenția de rating S&P estimează că datoria EDF ar putea ajunge la aproape 100 de miliarde de euro în acest an.
EDF a fost înfiinţat în 1946, când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care grupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963, iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.