FacebookTwitterLinkedIn

1. Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2021? Argumentați.

Cred că ”reziliență” este cuvântul anului 2021. Companiile au făcut tot posibilul ca să revină către cursul normal al businessului și au pus la bătaie întregul arsenal de inventivitate și toate resursele inovatoare sau capabile, într-un fel sau altul, să le sprijine în acest demers. La nivelul nostru, am făcut tot posibilul ca să accelerăm multe proiecte de digitalizare, în așa fel încât să putem asigura accesul nestingherit al clienților la produsele și serviciile noastre.   

2. Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Pandemiile sunt o specie aparte de crize și au consecințe mai greu previzibile în viața de zi cu zi a unui business. Am început anul cu expectații optimiste în privința anului curent. Se anunțaseră primele vaccinuri și existau premisele unui reviriment al businessului. Acest lucru s-a și confirmat în continuare, dovezi în acest sens fiind atât evoluția favorabilă a activității noastre comerciale, cât și cea a performanței financiare. De exemplu, am avut o producție excepțională de credite pentru persoane fizice, cu cele mai bune rezultate la 9 luni înregistrate vreodată, +48% YoY și +21% față de primele 9 luni ale anului 2019, o activitate excelentă în businessul de finanțări corporate, atât în zona IMM (+28% YoY), cât și în ceea ce privește marii clienți corporativi (+17% YoY), un volum în creștere al activelor în gestiune (+29% YoY), ceea ce a condus la un profit net cu 25% mai mare YoY, de 920 milioane de lei. 

3. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Sunt mulțumit în special de modul în care echipa BRD a înțeles să abordeze această situație dificilă și niciodată întâlnită. De asemenea, o altă realizare majoră pentru noi, care vorbește mult despre angajamentul echipelor noastre față de îmbunătățirea satisfacției și confortului clienților, este lansarea a două fluxuri 100% digitale: remote onboarding, care facilitează modul în care cineva devine client BRD, într-un proces care durează doar în jur de 20 de minute, și online lending, care le oferă posibilitatea clienților BRD să obțină sau să refinanțeze un credit online, în aproximativ 15 minute.

4. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii?

Mă bucur să văd că mediul de afaceri din România este foarte dinamic, deschis la nou, inovator și mai ales rezilient. Cred că multe dintre afacerile private românești au ajuns la maturitate, lucru valabil și pentru priceperea managerilor, și acest lucru se vede clar în evoluția economiei românești din primele trei trimestre ale acestui an.   

5. Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Cred că programele de finanțare garantate de stat, precum IMM Invest și Agro IMM Invest, au venit la timp și au avut un rol decisiv în susținerea activității economice în această perioadă. Pe de altă parte, nivelul vaccinării rămâne scăzut, ceea ce duce la o rată înaltă a infectării și la aglomerarea spitalelor, la pierderea a prea multe vieți și, uneori, la efecte pe termen lung ale acestui virus.  

6. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Cea mai importantă provocare este legată de frânarea pandemiei. Acest eveniment a reușit să lovească economia mondială prin implicațiile directe și indirecte (întreruperea activității, ruperea lanțurilor de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie cauzată de evoluția stop-and-go a anumitor sectoare economice) pe care le are asupra creșterii inflației, de exemplu. Este urgent și extrem de important ca această pandemie să fie stăpânită, alternativa fiind nu doar continuarea nesiguranței economice, ci și apariția unor tulburări sociale și politice, manifestate mai ales prin creșterea influenței mișcărilor extremiste.