În topul primelor zece cele mai scumpe ceasuri vândute vreodată la licitație, opt sunt Patek Philippe; cel mai scump ceas de mână vândut la licitație este Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010, care în noiembrie 2019 și-a schimbat proprietarul pentru 31,19 milioane de dolari.
Iar cel mai scump ceas de buzunar este Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication, care s-a vândut la Geneva, în 2014, cu 23,98 milioane de dolari. Comandat elvețienilor de bancherul Henry Graves Jr., acesta a fost cel mai complicat ceas din lume până în 1989, când a fost detronat tot de un Patek, după 56 de ani de supremație.
Graves a intrat într-un război rece cu James Ward Packard, fondatorul companiei auto Packard, care a produs primul automobil american de lux: miza era „cel mai complicat ceas din lume”.
Packard era de formație inginer și este creditat cu inventarea volanului. A făcut avere cu becuri și apoi a lansat marca Packard, primul automobil de lux american.
Din 1900 până în 1935, cei doi americani și-au disputat titul de posesor al celui mai complicat ceas; pentru ambii, furnizorul de complicații era Patek Philippe. În 1916, Packard avea un avans considerabil în fața lui Graves, fiind posesorul unui ceas de buzunar cu 16 complicații. În 1927, a comandat încă unul, cu zece complicații, inclusiv o hartă celestă.
Graves a ridicat mănușa și le-a solicitat celor de la Patek Philippe să „conceapă și să realizeze cel mai complicat ceas din lume.” Astfel a fost realizat Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication.
Rivalitatea celor doi colecționari a devenit chiar subiectul unei cărți apărute în 2013, A Grand Complication — The Race to Build the World’s Most Legendary Watch, de Stacy Perman. Există însă opinii potrivit cărora competiția dintre Packard și Graves ar fi fost o găselniță de marketing, lansată la începutul anilor 90 de Alan Banbery, fost director la Patek Philippe și fost curator al muzeului brandului, cu scopul de a promova competența Casei în materie de ceasuri supercomplicate. Banbery însuși se pare că ar fi admis acest lucru după lansarea cărții.
În acest sens, este interesant de observat că, în 1999, înainte de licitația organizată de Sotheby’s la Geneva, în cadrul căreia avea să fie vândut ceasul Henry Graves Jr. Supercomplication, Banbery a dat un interviu în care a relatat din nou povestea rivalității dintre Henry Graves Jr. și James Ward Packard. Se pare că acest lucru l-a determinat pe șeicul Saud bin Mohammed Al-Thani din Qatar să dea 11 milioane de dolari pe supercomplicatul ceas.
Membru al familiei regale qatariote, șeicul Al-Thani a fost un personaj pe gustul dealerilor de artă întrucât cheltuia cu nemiluita până când a trebuit să declare falimentul și să răspundă unor acuzații de corupție. Șeicul a decedat pe neașteptate în 2014, la 48 de ani, cu două zile înainte ca Sotheby’s să îi vândă, la Geneva, ceasul Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication, pentru 24 de milioane de dolari. Din nou, o observație interesantă: Banbery semnează, în 2014, pe site-ul Sotheby’s, eseul care prezintă licitația ceasului Henry Graves Jr. – și vorbește din nou despre rivalitatea acestuia cu Packard.
Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication este un ceas de buzunar care încorporează nu mai puțin de 24 de complicații. Graves a comandat ceasul la Patek Philippe în 1925 iar celebrul manufacturier a avut nevoie de opt ani pentru conceperea, dezvoltarea și realizarea lui. Pe 19 ianuarie 1933, bancherul a plătit 15.000 de dolari și a intrat în posesia celui mai complicat ceas al momentului.
Ceasul unicat avea funcții precum calendarul perpetuu cu fazele lunii, indici pentru răsărit și apus și o hartă celestă a stelelor de pe Calea Lactee aflate deasupra locuinței de pe Fifth Avenue a bancherului.
Henry Graves Jr. era descendentul așa-numitei aristocrații americane. Averea familiei sale provenea din afaceri bancare, iar Henry Jr. a adăugat la acestea investiții imobiliare și căi ferate. Deopotrivă sportiv și estet, Graves a dus o viață activă, participând la curse nautice cu barca sa cu motor sau adunând una dintre cele mai importante colecții de ceasuri din lume.
Deși erau obiectul celei mai importante pasiuni ale sale, Henry Graves nu colecționa doar ceasuri, ci „tot ce e mai bun din toate”, de la monede rare, porțelan chinezesc sau opere de artă provenind de la casele regale europene – printre alte opere ale Marilor Maeștri, a deținut o perioadă tabloul Adam și Eva, de Albrecht Dürer.
Pe lângă apartamentul din New York, Henry Graves Jr. și soția sa, Florence, aveau proprietăți pe malul rîului Hudson și al lacului Saranac, în munții Adirondacks, unde își petreceau vacanțele împreună cu cei patru copii.
Pentru Graves, cele mai bune ceasuri erau cele mai precise, preferatele sale fiind cele realizate de Patek Philippe cu ajutorul celor mai talentați artizani și al celor mai reputați matematicieni și astronomi. Între 1922 și 1951 a comandat elvețienilor peste 30 de ceasuri unicat, fiind considerat de aceștia drept binefăcătorul providențial care a ajutat brandul să supraviețuiască Marii Crize din 1929.
Din cele 30 de ceasuri, au supraviețuit 15, cele mai multe dintre acestea aflându-se la Muzeul Patek Philippe din Geneva.
Henry Graves Jr. s-a stins în 1953, în vârstă de 85 de ani. Colecția sa a fost moștenită de fiica și mai apoi de nepotul său, Reginald H. Fullerton Jr.
Pentru cunoscători, apariția la licitație a unui ceas Patek Philippe din colecția Henry Graves Jr. este un moment de emoție intensă. Una dintre aceste rare ocazii va avea loc pe 27 noiembrie, la Hong Kong, când Casa Christie’s licitează două astfel de piese: unul este referința 2497 – un ceas din aur de 18k, cu calendar perpetuu, fabricat în 1951, al cărui preț este estimat între 1,7 și 3 milioane de dolari; celălalt este referința 1436, considerat unul dintre primele trei cele mai complexe ceasuri Patek Philippe, produs între 1938 și 1971 în doar 140 de exemplare. Prețul estimativ este între 1,5 și 3,2 milioane de dolari.
„Esse quam videre” a fost motto-ul familiei Graves, gravat (sic!) pe ceasurile Patek Philippe care i-au aparținut lui Henry Jr.: „Realitate, nu iluzie” sau „Să fii, nu să pari”. Cuvinte care ar putea foarte bine să fie și motto-ul brandului orologer favorit al bancherului: în materie de supercomplicații, Patek Philippe nu pare ci este cel mai redutabil nume din orologeria de lux.