FacebookTwitterLinkedIn

Un consorțiu format din Ford Motor Co și companii sud-coreene au anunțat că vor construi o fabrică în valoare de 1,2 miliarde de dolari canadieni (887 de milioane de dolari americani) pentru producția de materiale necesare bateriilorvehiculelor electrice (EV – electric vehicles) în Becancour, Quebec, un oraș care își propune să devină un centru al lanțului de aprovizionare pentru vehicule electrice, a declarat ministerul industriei din Canada. 

Consorțiul include partenerii sud-coreeni EcoProBM și SK On Co Ltd, conform unei declarații a ministerului. Fabrica va produce 45.000 de tone de materiale active de catod (CAM) pe an pentru vehiculele electrice Ford, potrivit Reuters. 

Ford, într-o declarație separată, a descris materialele ca fiind nichel-cobalt-mangan (NCM) de înaltă calitate pentru baterii reîncărcabile, care vizează performanță mai mare și autonomie îmbunătățită a vehiculelor electrice: “Această fabrică va furniza materialul utilizat în viitoarele vehicule electrice Ford din America de Nord, în special în unele dintre viitoarele noastre camionete”, a declarat Lisa Drake, vicepreședinte Ford pentru vehicule electrice. 

Aceasta este prima investiție a Ford în Quebec, deși compania a operat în Ontario timp de mai mult de un secol. Guvernul federal al Canadei va furniza consorțiului un împrumut condiționat de 322 de milioane de dolari canadieni, iar Quebec va oferi aceeași sumă ca împrumut parțial, se arată în declarație. 

Se așteaptă ca fabrica să devină operațională în prima jumătate a anului 2026, creând peste 345 de locuri de muncă. 

Acesta este cel mai recent anunț din seria de informări privitoare la construcțiile viitoare în Becancour, un oraș cu mai puțin de 15.000 de locuitori situat pe fluviul Sfântul Laurențiu, care devine un centru al lanțului de aprovizionare pentru vehicule electrice în America de Nord.

“Acesta este un semn mare de încredere în ecosistemul vehiculelor electrice pe care l-am construit”, a declarat pentru Reuters ministrul industriei din Canada, Francois-Philippe Champagne. “Acest lucru este foarte important pentru Quebec, deoarece, după cum știți, sectorul auto a investit în principal în Ontario, dar acum avem GM și Ford în Becancour.” 

General Motors Co și POSCO Future M din Coreea de Sud au anunțat în luna mai că vor crește capacitatea de producție la o fabrică de materiale chimice pentru baterii, a cărei construcție a fost anunțată pentru prima dată anul trecut. 

Compania germană BASF SE construiește, de asemenea, o fabrică de materiale pentru baterii în aceeași zonă. 

Canada, cu un sector minier mare pentru minerale precum litiu, nichel și cobalt, încearcă să atragă companiile implicate în toate nivelurile lanțului de aprovizionare pentru vehicule electrice printr-un fond de tehnologie verde de miliarde de dolari, în timp ce lumea încearcă să reducă emisiile de carbon. 

Producătorul auto german Volkswagen și Stellantis, compania-mamă a mărcilor Fiat și Chrysler, construiesc fabrici de baterii de miliarde de dolari la vest de Quebec, în Ontario, care este în prezent centrul industriei auto cu combustibili fosili din Canada și are legături comerciale și de producție istorice cu producătorii de mașini din Detroit.