Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

ForbesLife |
|

Stilul tradiţional românesc, sub o formă contemporană

Astăzi vorbim despre stilul care ne caracterizează ca popor – stilul tradiţional românesc, care a devenit deja un trend în tot ce înseamnă modă, de la haine, accesorii sau încălţăminte până la identitatea vizuală a multor branduri ce au colecţii cu o influenţă tradiţională. Nici designul interior nu a rămas în urmă.  
Natalia Berezovskaia_new contributors

Totuși, să vă povestesc de ce ar fi original să aduceţi puţină „tradiţie“ în locuinţele voastre. Dacă stilul amenajării predominant este unul contemporan sau poate chiar scandinav, retro, câteva accente tradiţionale românești într-un interior contribuie la crearea unei atmosfere confortabile și „spirituale“.

Ce puteţi face?

Dacă nu v-aţi propus o nouă renovare, în care să placaţi pereţii și tavanul cu lemn (conform caracteristicilor stilului), puteţi utiliza piese de mobilier masiv sau brut, sculptate, având simboluri tradiţionale ca motive. Puteţi cumpăra astfel de obiecte de la târguri cu produse autentice sau puteţi restaura, de exemplu, un bufet sau un cufăr găsit în casa bunicii de la ţară.

Pentru tapiţarea mobilierului se pot folosi textile cu imprimeuri și ornamente tradiţionale, însă trebuie să ţineţi cont că aceste elemente sunt destul de puternice și este de preferat să vă limitaţi doar la câteva. Textilele utilizate sunt din materiale naturale (bumbac, tricot, in), regăsite în prosoape, pături, cuverturi sau draperii. Feţele de pernă, lenjeria de pat sau feţele de masă sunt croșetate pe margini și brodate cu motive tradiţionale.

Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un astfel de interior. Dar limitaţi-vă doar la câteva elemente, pentru a nu ajunge la extrema de a vă transforma casa în muzeu. Un urcior mare de lut, farfurii pictate sau câteva suvenire sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.

Pardoselile sunt de obicei acoperite cu ţoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate. Puteţi opta atât pentru covoarele originale, cât și pentru covoarele moderne create de designerii români, dar care au păstrat ideea tradiţiei.

Acest stil „iubește“ natura și florile, asta înseamnă că putem așeza ghivece din lut cu mușcate, ficuși sau plante de aloe pe mese și pe pervazurile geamurilor. Chiar și florile naturale (cele mai reprezentative sunt florile de câmp) vor arăta bine atunci când decoraţi un spaţiu într-un stil tradiţional.

Cum a luat naștere Colecţia Marama?

Eu, ca designer, nu am stat prea mult pe gânduri și am venit cu o completare la ceea ce poate deveni un element reprezentativ într-un interior tradiţional. Și a rezultat Colecţia Marama, prin care am încercat să readuc frumoasa tradiţie și istorie de care suntem atât de mândri noi, românii, și să creez posibilitatea de a folosi aceste simboluri într-un mod reinterpretat prin profile decorative care se pot monta pe perete, pe tavan, dar și pe mobilier.

Simbolurile folosite în colecţie nu au fost alese întâmplător, fiecare element are o semnificaţie culturală; de exemplu, crucea înseamnă credinţă și religie, iar frunza de trifoi cu patru foi simbolizează norocul. Reprezentanţii Fabricii de Profile au fost deschiși să-mi materializeze ideea și, luna trecută, colecţia a fost lansată oficial.

CITEȘTE ȘI Preț mic sau discount mare

Iar ca o concluzie: stilul tradiţional românesc va fi mereu un stil inedit și reprezentativ poporului nostru, în timp ce reinterpretarea acestuia este o cale importantă de a transmite tradiţia următoarelor generaţii.

Voi cum aţi aduce tradiţia în casa voastră?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii