Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Eticheta pentru invitația la ceai

Zilele lungi și friguroase de iarnă îmi amintesc de tradiţia ceaiului de la ora 5 atât de împământenită în Marea Britanie și, în general, în ţările ce au făcut parte din Imperiul Britanic.
Sandra_life_contibutors

Deși mulţi dintre români au tendinţa să consume ceai doar atunci când sunt răciţi, sunt și mulţi cei care încep să găsească vorbele lui Henry James foarte actuale:

,,Sunt puţine ore mai agreabile în viaţă decât orele dedicate ceremoniei cunoscute sub numele de ceaiul de după-amiază“ – There are few hours in life more agreeable than the hour dedicated to the ceremony known as afternoon tea (The Portrait of a Lady).

Moda ceaiului servit după-amiaza a apărut în Marea Britanie, în timpul reginei Victoria (1837-1901), când doamna sa de onoare, Anna Maria Russell, cea de-a șaptea ducesă de Bedford, nu avea răbdare să aștepte până la cină și cerea să fie servită cu diverse preparate în cursul după-amiezii.

Este adevărat că, în acele timpuri, britanicii serveau doar două mese principale pe parcursul zilei – micul dejun și cina în jurul orei 20. Soluţia doamnei de onoare era să servească  o ceașcă de ceai și o gustare ușoară în cursul după-amiezii.

Întrucât cina era servită în mod tradiţional la ora 20, ceaiul se lua fie la ora 16, fie la 17.30-18, în locul cinei. Dacă ceaiul înlocuia cina, atunci acesta era servit la masa din sufragerie (masă înaltă), iar meniul cuprindea și plăcintă cu carne, pește afumat și prăjituri.

De aici provine numele „high tea“, pentru că ceaiul era servit la o masă înaltă. Acest obicei a fost iniţial preluat de clasa de mijloc. Dacă ceaiul se servea la ora 16, atunci era luat în jurul unei mese de cafea și cuprindea doar sandviciuri și dulciuri. De aici provine denumirea de ,,low tea“ sau ,,afternoon tea“, folosită în special de aristocraţie.

Sub influenţa britanică a reginei Maria, și în România a fost adoptată moda ceaiurilor la care participau membrii Familiei Regale și invitaţii lor. Regina Maria organiza astfel de reuniuni la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește așezarea mesei, trebuie să pregătiţi o farfurie medie, un șerveţel așezat pe farfurie, tacâmuri (uneori două rânduri – atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate), o ceașcă de ceai cu farfurie și linguriţă (așezată în dreapta-sus). Pentru fiecare două persoane ar trebui să se pună o latieră, o zaharniţă și un filtru/sită pentru ceai.

Gazda este cea care trebuie să toarne ceaiul în cești și apoi să le ofere invitaţilor.

Dacă serviţi cafea, aceasta trebuie să fie turnată din cafetieră de porţelan.

Cafeaua trebuie să fie servită imediat după preparare pentru a-și păstra aroma puternică și bogată.

Este recomandat să folosiţi ceai proaspăt, care a fost depozitat într-un recipient închis, departe de orice alte produse parfumate sau aromate. Puneţi puţină apă proaspăt fiartă în ceainic și amestecaţi-o pentru a încălzi vasul. Încălzind ceainicul, vă asiguraţi că frunzele de ceai se infuzează la temperatura optimă.

Puteţi să adăugaţi lămâie sau lapte, în funcţie de gustul personal. Puteţi să adăugaţi laptele înainte sau după ce turnaţi ceaiul în ceașcă. Producătorii  de ceai recomandă să puneţi mai întâi laptele (gras, la temperatura camerei) în ceașcă și apoi ceaiul. În schimb, dacă folosiţi pliculeţe de ceai, mai întâi turnaţi apa caldă peste acestea și apoi adăugaţi laptele.

Există câteva regulile speciale privind eticheta la ceai:

Atunci când beţi ceai, trebuie să ţineţi ceașca între degetul mare și degetul arătător. Nu lăsaţi degetul mic în aer.

Nu scufundaţi biscuiţii în ceai decât dacă vă aflaţi într-un cadru foarte informal și prietenesc.

Nu sorbiţi din ceașcă chiar dacă ceaiul este fierbinte. Așteptaţi până se răcește.

Dacă sunteţi servit cu biscuiţi care au alături gem și smântână groasă (clotted cream), ţineţi minte că cel mai practic mod de a mânca este să rupeţi biscuitul în două bucăţi, să adăugaţi mai întâi gemul și apoi smântâna. În acest fel, veţi mânca fiecare bucată de biscuit dintr-o singură înghiţitură și nu veţi risca să vă pătaţi cu gem sau smântână.

Trebuie să așezaţi șerveţelul pe picioare, desfăcut. Dacă părăsiţi încăperea temporar, lăsaţi-l pe scaun.

Ceașca de ceai nu trebuie să fie separată de farfuria ei. Spre exemplu, dacă staţi pe fotoliu și doriţi să vă sprijiniţi de spătar, luaţi și farfuria împreună cu ceașca de ceai. La fel și în situaţia în care vă ridicaţi în picioare – nu lăsaţi farfuria pe masă.

După ce amestecaţi în ceai, linguriţa trebuie scoasă din ceașcă și așezată pe farfurie.

Fumatul nu este permis.

Probabil anumite aspecte prezentate în acest articol nu v-au fost familiare până acum, însă, în contextul potrivit, au o valoare importantă și pot determina succesul sau eșecul unui astfel de eveniment.

Écolage, singura școală de bune maniere din România, oferă cursuri de etichetă pentru persoane de toate vârstele – copii, adolescenţi și adulţi, astfel încât orice situaţie cu care se vor confrunta să fie abordată cu eleganţă, bun-simţ și respect.

CITEȘTE ȘI Unde beau bucureștenii ceai?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii