
Unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România și-a dublat profitul net în 2020, profitând de criza generată de pandemie și explozia de prețuri din piața de profil.
Omul de afaceri Horațiu Mihai Țepeș a pus bazele companiei Bilka în 2007. Startul activitații a început într-o fabrică întinsă pe o suprafață de doar 4.500 de metri pătrați care, după investiții uriașe atât în noi spații de producție, cât și în utilaje de ultimă generație, a ajuns una dintre cele mai mari și mai moderne din Europa de Est, cu o suprafață de aproape 150.000 de metri pătrați.
„Ascensiunea companiei a venit pe fondul investițiilor permanente ale companiei, al dezvoltării brandului, şi în ultimii ani și din creșterea exporturilor. Sunt elementele care stau la baza strategiei noastre de business și indicatorii de performanță pe care îi contorizăm permanent”, spunea la finalul lui 2020 Horaţiu Ţepeş, fondatorul Bilka Steel, în cadrul unui proiect editorial realizat de Forbes România. Până în prezent, compania a investit peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea businessului, printre cele mai importante investiții fiind preluarea și integrarea fluxului de producție al companiei Romlag, care a aparținut fabricii Rulmentul Brașov și achiziția platformei Hidromecanica 2 Brașov, care se întinde pe 9,5 hectare de teren, în urma unei tranzacții care s-a ridicat la 5,5 milioane de euro, realizată în 2017. „Și pentru 2021 avem aceeași strategie. Pentru modelul nostru de business și strategia de dezvoltare pe care o avem pe termen lung, este important să avem creșteri semnificative pe toate liniile de business: divizia de rezidențial, divizia industrial, vânzările naționale sau exporturile, așa cum s-a întamplat și anul acesta”, continua acesta. Planul de investiții al Bilka Steel pentru 2021 vizează în principal finalizarea primei etape din dezvoltarea diviziei de produse pentru construcții industriale, în urma căruia va inaugura fabrica de panouri termoizolante şi alte profile cu utilizare în construcţiile industriale. De asemenea, compania va investi și în dezvoltarea gamei de produse. „Pe lângă investiţiile în producţie, un punct important pentru 2021 rămân investițiile în dezvoltarea proceselor de digitalizare şi tehnologizare la nivelul companiei, pentru a eficientiza modul de lucru”, mai spunea Horaţiu Ţepeş.
În ceea ce privește exportul, produsele Bilka ajung în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina, prin intermediul a peste 500 de dealeri stabili. Din 2007 și până în prezent, compania a acoperit aproape 340.000 de case, cu circa 100.000 mai multe față de 2018. Ascensiunea companiei se vede nu doar în numărul de clienți, ci și în profitul și afacerile înregistrate. Anul trecut, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 795 de milioane de lei, un avans 21% față de 2019 și un profit net de 102 milioane de lei, dublu față de anul precedent. De asemenea, Bilka și-a mărit și numărul de angajați, ajungând la 490, cu aproape 3% mai mulți față de 2019. Pentru anul curent, Horațiu Țepeș și-a propus să depășească 1 miliard de lei cifră de afaceri.
Important de menționat este că Bilka Steel nu este prima companie fondată de Horațiu Țepeș. După ce a absolvit, în 2004, ingineria managerială și tehnologică la Sibiu, s-a angajat în cadrul unei companii slovace cu activități în România. La nouă luni de la angajare devenea director comercial, iar în 2005 îi propunea șefului său slovac deschiderea unui punct de distribuție la Făgăraș, acesta fiind de acord. Astfel, Horațiu Țepeș a înființat HG Construct, companie care este și astăzi în portofoliul său, alături de Bilka Steel și Bilka Transilvania.
Horaţiu Ţepeş a fost desemnat, în luna aprilie a acestui an, câștigătorul competiției EY Entrepreneur Of The Year – România 2020. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alături de alți 38 de lideri de business. „La Bilka, am considerat întotdeauna că adaptabilitatea este una dintre cele mai importante calități pe care o companie și angajații ei o poate dezvolta. În plus, în cadrul companiei ne-am format ca, indiferent de dificultatea situațiilor cu care ne confruntăm, fie că sunt de natură economică, politică, socială sau de business, nu trebuie să ne raportăm doar la supraviețuirea în prezent, ci la prosperitatea din viitor”, a mai declarat antreprenorul pentru Forbes România.
Locul 31
Avere: 575 de milioane de lei
Nume: Horațiu Țepeș
Vârstă: 41 de ani
Domeniu: metalurgie