FacebookTwitterLinkedIn

Investițiile fraților Dragoș și Adrian Pavăl în sectorul imobiliar reprezintă o cursă neîntreruptă, fără „pauze de respirație”, bine calculată și adaptată la condițiile pieței. 

Dragoș (foto) și Adrian Pavăl sunt un model de antreprenori care au pornit „din garaj” sau „dintr-o garsonieră”, cum se spune, pas cu pas, construindu-și cu tenacitate afacerile și reușind să clădească un conglomerat impresionat în mediul de afaceri autohton. Au pornit cu o mică afacere în Bacău, în 1992, și au dezvoltat Dedeman, cea mai puternică rețea de magazine de bricolaj din țară. Apoi, s-au lansat în sectorul imobiliar cu tranzacții spectaculoase, dar au vizat investiții și în alte domenii: construcții, transport fluvial, restructurarea companiilor, viticultură, colectarea deșeurilor, panourilor fotovoltaice și retail farmaceutic. 

În iulie a.c., Pavăl Holding, controlat de frații Pavăl, a cumpărat 30% din capitalul social al companiilor Farmacia Tei şi Bebetei Investments Group, fondate și controlate de Roxana Maftei și Irina Ciubotaru. La acea vreme, reprezentantul Pavăl Holding a declarat: „Suntem bucuroși să avem ocazia să ne unim forțele cu Roxana și Irina. Vom oferi sprijinul nostru deplin pentru consolidarea în continuare a poziției Farmaciei Tei și Bebe Tei în piață.” De-a lungul ultimilor ani, Roxana Maftei și Irina Ciubotaru au reușit să dezvolte una dintre cele mai dinamice afaceri din domeniul retail-ului farmaceutic, fapt care a atras atenția și încrederea fraților Pavăl. 

Zvonurile apărute în această vară, potrivit cărora frații Pavăl ar prelua portofoliul de proprietăți deținut de investitorul imobiliar austriac CA Immo în România, nu s-au confirmat până în momentul redactării acestui articol. Austriecii au anunțat atunci că vor să-și vândă portofoliul cu o valoare potențială de peste 400 de milioane de euro, cea mai mare consemnată vreodată pe piața imobiliară locală.

La sfârșitul anului 2021, frații Pavăl au finalizat tranzacția de 50 de milioane de euro cu dezvoltatorul Atenor pentru preluarea complexului de birouri Dacia One din București. Acesta are două clădiri: prima, clasificată monument istoric, cu o suprafață de 1.500 mp, și o clădire nouă, cu o suprafață de 13.500 mp. Anterior, ei au plătit 200 de milioane de euro pentru cele trei clădiri din proiectul The Bridge din București și 130 de milioane de euro pentru complexul The Office din Cluj-Napoca. Astfel, portofoliul imobiliar al Pavăl Holding a atins pragul de 500 de milioane de euro.

Companiile Upscale Development (Bridge 1), The Bridge 2 Development și The Bridge 3 Office Building operează complexul de birouri The Bridge, cumpărat în urmă cu patru ani.  

Anul trecut, Pavăl Holding a raportat un profit de aproape 1,25 miliarde de lei. La această companie, Dragoș Pavăl deține 60% din capitalul social, în timp ce Adrian Pavăl, 40%. Pavăl Holding deține și participații la companii importante listate pe piața locală de capital, precum Transelectrica, Electrica, Alro, Cemacon, Conpet, Promateris sau Simtel. Toate deținerile sunt minoritare, cu excepția producătorului Cemacon, la care Pavăl Holding este acționar majoritar cu aproape 80% din acțiuni. Fondul de private equity Equiliant Capital, orientat către investițiile în firmele mici și mijlocii, înființat în 2019 și deținut de Pavăl Holding, a raportat pierderi în valoare de 1,5 milioane de lei.

În 2021, compania Dedeman, care operează lanțul de magazine de bricolaj cu același nume, a avut o cifră de afaceri de 10,03 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul anterior. Este cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei. Dedeman deține mai mult de jumătate din piața locală de bricolaj. Profitul net s-a ridicat la 1,6 miliarde de lei, în creștere cu 15% față de 2020, fiind cel mai mare de la înființarea companiei. Numărul mediu de angajați a fost de 11.948, Dedeman numărându-se printre cei mai mari angajatori din România. La sfârșitul anului trecut, lanțul de retail cu materiale de construcții și produse pentru amenajări interioare de tip Do-It-Yourself (DIY), care își promovează ofertele sub sloganul „Dedicat planurilor tale”, număra 57 de magazine. În aprilie a.c., Dedeman a anunțat că a cumpărat de la Ţiriac Imobiliare un teren de 14,5 hectare, în nordul Timişoarei, într-o tranzacţie intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Dragoș Pavăl (56 de ani) are participații directe la nouă companii. La rândul său, Adrian Pavăl (54 de ani) deține acțiuni la opt firme. Daren Automobile, firmă controlată prin intermediul Pavăl Holding, a avut o cifră de afaceri de 32 milioane de lei, la nivelul anului 2020, și un profit de 1,3 milioane de lei, în creștere cu 37% față de 2020. Compania Moldova Farming din Bacău, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor și la care Pavăl Holding deține un pachet de acțiuni de 19%, a avut în 2021 afaceri de 288,3 milioane de lei și un profit net 27,6 milioane de lei. Pavăl Holding deține și 7% din acțiunile ROCA Investments. PIF Industrial, firma de consultanță în afaceri și management a fraților Pavăl, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 6,8 milioane de lei (creștere de 47%) și un profit net de 1,1 milioane de lei (+59% față de 2020).

La împlinirea a 30 de ani de existență, Dedeman se numără printre cele mai valoroase branduri românești. Conform raportului Brand Finance România, oficializat în aprilie 2022, valoarea brandului Dedeman a crescut cu 24% față de anul precedent, ajungând până la 504 milioane de euro. Volumul investițiilor publicitare ale Dedeman rivalizează ce cele ale multinaționalelor. Compania a ocupat locul 3 în topul investitorilor în publicitatea exterioară (outdoor), în anul 2021. Dedeman a investit 3,4 milioane de euro (rate card), cu 26% mai mult decât în anul precedent, potrivit monitorizărilor BRAT. Pe televiziune, reclamele cu ofertele Dedeman au acumulat 7.395 GRP’30 target comercial, în creștere cu 28% față de anul 2020. Pe piața radio, compania a alocat un buget de 3,7 milioane de euro (rate card), conform BRAT, ocupând locul 16 în topul celor mai mari investitori pe acest suport de promovare. 

La sfârșitul anului 2021, într‑un interviu acordat revistei Forbes România, Dragoș Pavăl, președintele Dedeman, a declarat: „Apreciez cu adevărat tenacitatea, creativitatea și iscusința antreprenorilor români. Au înțeles că în astfel de vremuri incerte, în care sprijinul și resursele sunt tot mai greu accesibile, trebuie să te adaptezi, să schimbi și să te schimbi pentru a supraviețui”. 

Și în prezent, vremurile sunt incerte. Cursa de supraviețuire a mediului privat de afaceri continuă.

Locul 1

Avere: 13 miliarde de lei

Nume: Dragoș și Adrian Pavăl

Oraș: Bacău

Domeniu: Bricolaj și imobiliare

Locul 2 în ediția 2021 a Forbes 500