FacebookTwitterLinkedIn

Ce înseamnă disciplina echilibrului și cum ne setăm prioritățile în viața personală și în activitatea profesională? Sonia Argint, Multi Media personality și fondator al platformei www.doer.ro ne-a povestit propria experiență privind păstrarea unui echilibru în toate aspectele vieții și ce înseamnă motto-ul ”Do more, be more, change more”.

”Doer este un substantiv care te duce mult cu gândul la energie masculină. To do este mai degrabă în atribuția masculină, tocmai de aceea am completat cu a fi și a schimba. Doer este un mindset, în primul rând. Poți să ai o idee care poate fi valoroasă, dar valoarea ideii este dată de modul în care o faci să se întâmple. Do more înseamnă pentru mine o permanentă evoluție referitor la ce încerc să fac”, a explicat Sonia Argint pentru Forbes România.

Sonia este de părere că ”în viață trebuie să avem permanent niște obiective, pentru a ne simți cu sens. Trebuie să faci niște pași în direcția asta, iar la un moment dat ajungi într-un punct în care munca te copleșește. Ajungi să muncești pentru țelul tău și vine un moment în care nu mai știi încotro să o iei. Viața ne dă atunci un semnal în care trebuie să luăm o pauză. Lași ritmul un pic mai jos. Ajungi atunci să privești în interiorul tău, să vezi ce s-a întâmplat, cum te-ai raportat la tot ce este în jurul tău și intri în starea de be more”, completează ea.

În astfel de momente de introspecție, afli ce este în interiorul tău, ce te animă și îți dai seama de ce poți să faci mai departe. ”Când știi ce poți să faci, știi ce ești și îți dai seama că poți influența în bine tot ce este în jurul tău. Do more, be more, change more se referă la o evoluție personală continuă și cred că despre asta e viața, în final”.

Totuși, cum reușim să ajungem la echilibru, în ritmul alert în care ne-am obișnuit să trăim, cu o mulțime de task-uri pe agendă și cu prea puțin timp pentru deconectare și relaxare? ”La un moment dat credeam că echilibrul înseamnă că o săptămână muncești de dimineață până seara, iar următoarea săptămână recuperezi tot ce ai pierdut pe plan personal în cea precedentă. Nu era neapărat o gândire corectă. Avem 24 de ore pe zi, iar ca femei avem mai multe responsabilități pe care le internalizăm. Am reușit să vorbesc cu mine și să îmi pun întrebări. Zilnic trebuie să avem trei câștiguri, pentru a păstra un echilibru: un câștig fizic – care poate fi practicarea unui sport, de exemplu – unul mental – o meditație, o ședință de yoga, să pot să mă adresez subconștientului – și un câștig în activitate, pentru evoluția profesională. Cred că dacă bifăm câte ceva în fiecare zi suntem în echilibru”, explică Sonia.

În opinia sa, trebuie să renunțăm la a fi excesiv de exigenți și de critici cu noi înșine și să ne adaptăm prioritățile în funcție de momentul vieții în care ne aflăm. ”Am crescut într-un mod în care nu mi s-a cerut să fiu perfectă, dar sunt prima născută și vin la pachet niște așteptări. Există presiunea aia că trebuie să faci bine, nu ai voie să greșești, cu toate că nu m-a omorât nimeni când am greșit. Eu sunt cel mai mare critic al meu, am fost așa mulți ani, am început apoi să mă domolesc, pentru că presiunea nu îmi aducea nimic bun. Când ceri mult de la tine, se întâmplă o evoluție, dar nu poți să ceri în toate aspectele vieții. Mi-am făcut reglajul în a-mi seta prioritățile. Zonele acestea de priorități se mai schimbă. Avem dreptul să ne adaptăm la ce se întâmplă în viețile noastre într-un anumit moment”.

În final, explică Sonia, faptele sunt decisive în momentul în care vrem să influențăm în sens pozitiv lumea din jurul nostru, iar cheia este încrederea în propria persoană și în propriile forțe. ”Schimbăm lumea prea puțin cu opiniile noastre, faptele sunt cele care vorbesc despre noi, care pot influența, care pot schimba, și ne întoarcem la doers. De la bun început, eu am fost atentă la conținutul pe care l-am produs. În primă fază, acea atenție venea dintr-o nesiguranță, dintr-o temere de a nu fi criticată pentru detalii. Pe măsură ce am avansat în activitate și am prins încredere în mine, una dintre muncile cele mai grele pe care le-am făcut eu cu mine a fost să îmi câștig încrederea în propria persoană, am construit-o zi de zi. Am ajuns de la teamă în punctul în care vreau să spun ceva, dar mă gândesc cum îl ambalez pentru ca mesajul să fie într-o proporție mare înțeles corect. Am învățat că atunci când se naște un subiect fierbinte, să fac un pas în spate și să ascult opiniile oamenilor. Încerc să îmi pun întrebări, să îmi folosesc gândirea critică”, conchide Sonia.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.