FacebookTwitterLinkedIn

Sabina Horga a ales să lucreze pentru cel mai mare fond de investiții din lume, într-o echipă specializată pe piețe de capital.

Născută în Iași, Sabina Horga a plecat la 16 ani să studieze în Marea Britanie, unde a abținut Diploma de Bacalaureat Internațional. A studiat Economie, Politică și Filozofie la King’s College London, a obținut o bursă de merit din partea guvernului francez și a urmat un Master în Economie, Finanțe și Analiză de Date la Ecole Polytechnique. Acum, la 26 de ani, este la Londra și lucrează ca analist la BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, într-o echipă specializată pe piețe de capital. BlackRock gestionează active în valoare de 9,425 trilioane de dolari.

Curiozitatea, trăsătură genetică moștenită de la tatăl său, de profesie cercetător, a făcut-o să își dorească să descopere și să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jurul ei. „Arc peste timp, dacă ar fi să descriu ce presupune jobul meu, aș spune că este un proces iterativ de a pune cap la cap informații cantitative și calitative și a încerca să desenez o imagine de ansamblu, iar asta mă fascinează, intrigă și motivează să fac ceea ce fac cu foarte mult drag”, spune Sabina Horga.

Vezi aici LISTA cu PROMOȚIA 30 SUB 30, Ediția 2023

Ea a avut o abordare neconvențională. A exclus, mai mult decât ales, domenii de activitate. După ce a făcut stagii în administrație publică, a lucrat în consultanță la Skarbek Associates, și ulterior în cadrul start-upului 9fin, specializat în piețe de credit, a înțeles că își dorește să lucreze într-o instituție cu impact tangibil asupra societății, într-un rol în care să fie nevoită și motivată să învețe constant, într-un mediu antreprenorial, fără constrângeri rigide. Iar echipa din care face parte, la BlackRock, încununează experiențele anterioare, după cum spune Sabina Horga. „Milioane de oameni au investit în Bursă prin intermediul produselor oferite, precum fonduri de urmărire a unor indici de acțiuni (index tracking funds). Echipa în cadrul căreia lucrez, Financial Markets Advisory (FMA), a fost denumită în presă echipa SWAT a piețelor de capital, și are un mandat special: consiliază șefi de stat, bănci centrale și instituții financiare globale în perioade de criză. FMA este o echipă relativ mică, aproximativ 250 de oameni, într-o firmă de 18.400 de angajați, care oferă consultanță privind piețele financiare, analize de risc, servicii de stress-tests, dar și de modelare financiară pentru a evalua active cu profil special”, declară Sabina Horga.

Lista de clienți ai BlackRock include Banca Centrală Europeană, Guvernul Greciei și Sistemul Federal al Statelor Unite ale Americii (Fed). FMA a colaborat cu Vaticanul, într-un mandat de revizuire a portofoliului de obligațiuni pe care îl deține, și a lucrat alături de Banca Națională a Olandei pentru a modela reziliența sistemului bancar național în condiții de stres.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În septembrie, CEO-ul și Chairman-ul BlackRock, Larry Fink, a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a oferit serviciile echipei FMA pro bono. „Ca atare, unul dintre mandatele echipei mele este să ajutăm Ucraina să creeze un fond național de reconstrucție, al cărui obiectiv este reconstruirea țării distruse de război”, mai spune Sabina Horga.

Despre România, Sabina Horga are numai cuvinte frumoase și consideră că oamenii sunt principalul punct-forte. Pentru ea, România înseamnă, în primul rând, oameni educați, extrem de muncitori, ambițioși și cu o extraordinară capacitate de a se adapta, pentru că așa ar descrie majoritatea românilor din mediul ei. „De asemenea, economia României este încă în creștere, într-o perioadă în care rata de expansiune economică în Vest este în scădere. Deci cred că suntem bine poziționați să atragem investitori și investiții. Aș zice că ne lipsește încrederea, nu neapărat la nivel individual, cât mai degrabă la nivel de societate. Trebuie mai întâi să credem că merităm mai mult, ca să obținem mai mult”, mai spune Sabina Horga.

Sfatul pe care l-ar da tinerilor antreprenori este să își aleagă foarte bine echipa, și crede că asta convinge inițial investitorii. 

Sabina Horga spune că pentru ea a contat și contează mult să aibă aproape oameni care, prin exemplul personal, întruchipează un aspect, personal sau profesional spre care să aspire. „Aceste persoane m-au ajutat să așez lucrurile în perspectivă și să îmi spun: «Asta ai putea fi tu». Cred că este mult mai ușor să muncești spre atingerea unui țel când acesta este clar definit și, mai ales, pare realist”, concluzionează Sabina Horga.