FacebookTwitterLinkedIn

A studiat în trei limbi diferite și a absolvit șef de promoție Facultatea de Energetică, din cadrul Universității Politehnica București – UPB, cu specializarea hidroenergetică.

La 29 de ani, Olivian Savin este doctor inginer în energie, fiind interesat de sustenabilitate și digitalizarea domeniului energetic. A primit bursă de merit și a intrat primul la specializarea hidroenergetică, iar după anul II de facultate și-a ales specializarea. Și-a descoperit pasiunea pentru energie, elev fiind al Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț, când a participat la un proiect internațional SOS Water și a ajuns, într-un schimb de experiență, în Germania.

Disciplina necesară succesului a dobândit-o prin sport. A jucat fotbal profesionist timp de șapte ani, la Ceahlăul Piatra Neamț, și a ajuns vicecampion al României la Juniori U17. Din fotbal a înțeles că în viață trebuie să existe un echilibru și a învățat că este bine să dea ceva înapoi comunității. 

Olivian spune că se implică 100% în tot ceea ce face. Face voluntariat încă din timpul liceului, când în Consiliul Local al Tinerilor Piatra Neamț a ajutat elevii să învețe ceea ce nu se învăța la școală și a găsit un echilibru între voluntariat și carieră.

Vezi aici LISTA cu PROMOȚIA 30 SUB 30, Ediția 2023

„În urma rezultatelor bune obținute în România în cei patru ani la Universitatea Politehnica București, am fost acceptat la un master internațional de cercetare, în limba engleză, în Franța, direct în anul II. Am învățat limba franceză într-un an, ca să fac doctoratul la cea mai mare companie de producere a energiei electrice din Europa – Electricite de France (EDF). După rezultatele de la master, am fost accept la doctorat, cu bursă de la statul francez în colaborare cu EDF”, povestește Olivian Savin. 

El a obținut două burse Erasmus, prima în Malta și a doua în Franța. A publicat trei articole în conferințe internaționale și un articol în cel mai prestigios jurnal – International Journal of Fatigue. Și-a continuat voluntariatul în InnovDoc pentru a ajuta doctoranzii să se integreze în academie sau în industria energetică.

S-a întors în țară după susținerea tezei de doctorat și este director al Departamentului de Marketing și Comunicare al Future Energy Leaders (FEL) România, parte a Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME) – World Energy Council. „Am ales să fac asta pentru a-mi completa aptitudinile tehnice cu cele umane și pentru că îmi plac provocările. Organizația are în jur de 50 de membri activi. Desfășurăm mai multe proiecte. Obiectivul principal este de a crea lideri în domeniul energiei, prin diferite acțiuni, și să sensibilizăm populația României despre importanța energiei. M-am alăturat organizației în 2021 și de atunci am oferit analize asupra sistemului energetic. Am redactat ghiduri pentru prosumatori, care locuiesc la case și la blocuri, alături de Asociația Între Vecini, am creat primul ghid pentru comunitățile de la bloc de prosumatori și încerc să schimb sistemul de învățământ superior, prin aducerea conceptului de teze industriale și în România”, mai spune Olivian Savin.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Pentru a informa publicul pe teme curente din sectorul energetic, precum prețul energiei, prosumatori, consum responsabil de energie, proiecte de combatere a sărăciei energetice, a făcut campanii de informare, prin numeroase apariții TV și în media online, a participat la conferințe și la workshopuri internaționale de energie. 

Pentru a vedea cum funcționează sistemul energetic în alte culturi și cum sunt folosite noile tehnologii, a călătorit timp de șase luni în Asia și o lună în Africa. 

„Am plecat într-o călătorie unde mi-am luat doar bilet dus, în care am vrut să cunosc cât mai multe culturi, să trăiesc în cât mai multe țări și să văd cum sunt ei dezvoltați din punct de vedere energetic.”

A reprezentat România, pentru prima dată, în workshopurile de comunicare și outreach Workshop World Energy Council. „Am participat la analize și recomandări, discuții cu mediul privat și public pentru a promova energia verde și reducerea gazelor cu efect de seră. Recent, am lansat un ghid de tip info pentru a-i ajuta pe cei care vor să devină prosumatori și ofer asistență gratuită pentru a susține energiile regenerabile”, mai spune el. 

Pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ din România, prin implimentarea de teze industriale, după modelul de doctorat pe care l-a făcut în Franța, Olivian Savin s-a întâlnit și cu decidenții politici. S-a întors în țară deoarece crede în atuurile pe care le are România.

„În contextul crizei energetice, dar și a conflictului armat de la graniță, România poate deveni un hub energetic, unde mulți investitori (locali și internaționali) pot desfășura afaceri profitabile. Pactul European Verde ce își propune ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 aduce fonduri și investiții de sute de milioane de euro în țară.

Tehnnologiile existente, precum energia solară și eoliană sau capacități de stocare hidro, se pot extinde, iar tehnologii emergente precum hidrogenul verde sau bateriile se pot dezvolta. În același timp, rețeaua electrică (stații de încărcare) pentru mașini auto electrice este în plină expansiune, iar soluțiile pentru eficiența energetică sunt la mare căutare (smart house, smart meters & smart appliances).

Suntem buni la a implementa lucruri, însă stăm mai prost la capitolul inovare sau invenții”, spune tânărul, care este de părere că cel mai important ingredient de care au nevoie start-upurile pentru a se extinde este adaptabilitatea, deoarece rigiditatea este o carte greu de jucat. „Nu doar pentru start-upuri, ci și la oameni. Pe lângă asta este nevoie de viziune și perseverență.” Dintre domeniile atractive pentru inițiative antreprenoriale, Olivian Savin menționează domeniul energiilor regenerabile și sustenabile, pe lângă cel principal, care rămâne tech & software (machine learning, artificial intelligence, mobile apps), precum și e-commerce-ul și educația online.

„Cred că noua generație este dispusă să riște mai mult decât cea anterioară, care apreciază locul de muncă la o companie cu un venit mulțumitor, constant și sigur. În același timp, nevoia de tehnologizare și automatizare face ca din ce în ce mai multe persoane să își dorească să devină antreprenori”, conchide Olivian Savin.