FacebookTwitterLinkedIn

Cumpărătorul este Xella Group, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat (BCA) și domenii conexe.

Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, fiind condiționată de obținerea aprobării Consiliului Concurenței.

Noi bani pentru afaceri: Enterprise Investors, una dintre cele mai vechi firme de investiții din România, a format un nou fond, care dispune de aproape 500 milioane de euro

În 2006, EI a cumpărat Macon de la angajații și foștii manageri ai companiei, pe când compania era un important producător de materiale de construcții din România. Doi ani mai târziu, EI a furnizat companiei Macon capital adițional pentru achiziția competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcții cu activitate în Transilvania. Cu fondurile de la EI, managementul Macon a fuzionat cele două entități, creând un jucător de top în România.

În prezent, Macon deține patru puncte de producție și este producătorul numărul 1 de BCA și stâlpi de electricitate din țară, precum și unul dintre cei mai importanți furnizori de var, elemente prefabricate și teracotă.

Succes de sute de milioane: Enterprise Investors vinde Dino, printr-o tranzacție de 376 milioane de euro

„Cooperarea dintre Enterprise Investors și echipa de management foarte competentă condusă de Marius Marin s-a dovedit de succes pe parcursul investiției noastre în Macon. Buna noastră colaborare a fost importantă, mai ales în vremurile tulburi ce au urmat crizei globale, când, deși sectorul construcțiilor a scăzut dramatic, Macon a reușit să își crească cota de piață printr-o continuă adaptare la noile condiții și câștigând noi piețe”, a spus Dariusz Prończuk, Managing Partner la EI, care a coordonat această investiție.

Preluarea Profi: Cea mai mare tranzacție din retail-ul românesc s-a finalizat

Macon estimează venituri de aproximativ 150 de milioane de lei (33 de milioane de euro), pentru acest an, obținute de circa 800 de angajați.

„Compania este într-o formă foarte bună și sunt optimist cu privire la oportunitățile sale de creștere în viitor”, a adăugat Șerban Roman, vicepreședintele EI, care coordonează activitatea firmei în România. El a participat la una dintre cele mai mari preluări din retail-ul românesc – în noiembrie 2016, EI a vândut Profi către fondul de investiții Mid Europa Partners.

RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al EI, iar PwC Romania a fost consultant M&A.

Enterprise Investors a cumpărat cu 24 milioane de euro Noriel

Xella Group este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul BCA și domenii conexe, cu vânzări de 1,5 miliarde de euro și 6.700 de angajați, începând din 2016. Grupul are sediul în Duisburg (Germania), 97 de fabrici și numeroase centre de vânzare ȋn 30 de țări. Xella produce și comercializează în România zidărie premium din BCA sub marca Ytong, iar, din 2013, și produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde de euro, în 139 de companii din diverse sectoare și au vândut 124 de companii realizând încasări brute de 3,6 miliarde de euro. Exiturile includ 34 de listări ale unor companii din portofoliu la bursele de valori din Varșovia, Praga și New York.