FacebookTwitterLinkedIn

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat duminică că riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut și a cerut continuarea vigilenței, deși acțiunile economiilor avansate au calmat tensiunile pieței.

Directorul general al FMI și-a reiterat punctul de vedere că 2023 va fi un alt an provocator, în care creșterea globală va încetini sub 3% din cauza problemelor cauzate de pandemie, războiului din Ucraina și înăspririi monetare, transmite Reuters.

Chiar și cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creșterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%, iar perspectiva generală a rămas slabă, a spus ea la Forumul pentru Dezvoltare din China.

FMI, care a prezis o creștere globală de 2,9% în acest an, urmează să publice noi previziuni luna viitoare.

Georgieva a mai spus că factorii de decizie din economiile avansate au răspuns decisiv la riscurile privind stabilitatea financiară în urma prăbușirii băncilor, dar chiar și așa este nevoie de vigilență.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile și să evaluăm potențialele implicații pentru perspectivele economice globale și stabilitatea financiară globală”, a spus ea, adăugând că FMI acordă o atenție deosebită țărilor mai vulnerabile, în special țărilor cu venituri mici, cu niveluri ridicate ale datoriei.

Ea a avertizat, de asemenea, că fragmentarea geo-economică ar putea împărți lumea în blocuri economice rivale, rezultând „o divizare periculoasă care i-ar lăsa pe toți mai săraci și mai puțin siguri”.

Georgieva a spus că revenirea economică puternică a Chinei, cu o creștere estimată a PIB-ului de 5,2% în 2023, oferă o oarecare speranță pentru economia mondială, China fiind estimată să reprezinte aproximativ o treime din creșterea globală în 2023.

FMI estimează că fiecare avans cu 1 punct procentual al creșterii PIB-ului din China are ca rezultat un plus de 0,3 puncte procentuale al creșterii în alte economii asiatice.