FacebookTwitterLinkedIn

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu guvernul Ucrainei pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari.

Acordul va fi prezentat în săptămânile următoare Consiliului de Administraţie al FMI pentru validarea finală.

Fondul Monetar Internaţional: „Dincolo de oribilul cost uman, invazia rusă a Ucrainei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei: PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022, o mare parte a aparatului industrial a fost distrus şi sărăcia a crescut, conform Agerpres.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a salutat acordul dintre FMI şi Ucraina, adăugând că Statele Unite „vor continua să sprijine guvernul şi poporul Ucrainei atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei.

FMI mizează pe o redresare economică parţială şi graduală în acest an, în special datorită menţinerii unor infrastructuri esenţiale, cum ar fi reţeaua electrică, totuşi, atacată de Rusia.

FMI: „Obiectivele guvernului ucrainean sunt de a sprijini economia în aceste circumstanţe excepţionale, de a restabili credibilitatea financiară pe piaţa datoriilor şi de a sprijini redresarea în vederea aderării la UE.”