FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul de proiecte rezidențiale premium Nordis Group a anunțat că, recent, a finalizat vânzarea ultimelor unități locative rămase în cadrul hotelului Nordis Sinaia. În ciuda contextului economic complex, au fost perioade în care s-au semnat peste zece tranzacții pe zi.

Florina Homeghiu, Head of Legal la Nordis Group a declarat la emisiunea Forbes Forward, că segmentul premium al pieței rezidențiale este pe un trend pozitiv, în ciuda contextului economic și geopolitic actual: “Pe cei care caută o proprietate care să le aducă profit pe termen mediu și lung, bine poziționată, într-o locație bună, nu-i împiedică ceea ce se întâmplă lângă noi, în Ucraina. Sunt oameni care dispun de lichidități, dornici să investească, și care alocă o mare parte din prețul imobilului încă din momentul semnării promisiunii. Din perspectiva noastră, trăgând linie la finalul fiecărei luni din acest an, lucrurile merg bine. Mai mult, unitățile pe care avem în cadrul Nordis Sinaia Hotel sunt vândute integral, de câteva săptămâni.”

Chiar dacă ultimii 2-3 ani au venit cu numeroase provocări, Nordis Group a anunțat că a avut rezultate bune. Compania a raportat vânzări de 400 de milioane de lei anul trecut, iar așteptările pentru 2022 sunt la fel de optimiste. Numărul proiectelor a crescut la patru, iar grupul are șantiere deschise în nordul Bucureștiului și la Sinaia, Brașov și Mamaia. În acest an, vor avansa lucrările la toate proiectele și se va finaliza Nordis Mamaia, spune Florina Homeghiu.

“Vom face recepția apartamentelor din cadrul Nordis Mamaia, iar clienții se vor putea muta spre finalul acestui an. Totodată, vom avansa și lucrările la Nordis Hotel, inclusiv pe partea de facilități, zona de restaurant, spa și toate celelalte”, a mai menționat ea.

Anul trecut, investițiile în real estate au depășit 900 de milioane de euro. Numărul tranzacțiilor a fost în creștere, iar segmentul rezidențial a avut cele mai bune rezultate de la 1989 încoace. Potrivit Florinei Homeghiu, și începutul acestui an a fost promițător: “În luna martie, statisticile arată că s-au făcut peste 70.000 de tranzacții pe piața imobiliară, cu peste 2.000 în plus față de februarie anul acesta și cu peste 9.000 față de martie anul trecut, fapt care demonstrează că oamenii sunt în continuare interesați să cumpere.”

Cele mai multe tranzacții au avut loc în București, urmat de Ilfov, Cluj Napoca și zonele cu potențial turistic. Oamenii și-au regândit componenta de investiții, iar cei care sunt la a doua sau a treia achiziție s-au orientat spre zonele turistice. Reprezentanta Nordis Group spune că pe segmentul premium se simte nevoia oamenilor de a investi în proiecte de calitate, pentru că acestea aduc un Return on Investment (ROI) bun pe termen mediu și lung. 

Dintre clienții Nordis s-au numărat și câțiva care au făcut achiziții tip bulk, de mai multe unități. “Peste 50% dintre români au depozite bancare cu sume pe care vor să le protejeze de inflație. În perioade de criză sau mai puțin favorabile economic, depozitul bancar nu-ți aduce o dobândă semnificativă, de aceea este mai sigur să investești în imobiliare. Investițiile în proprietățile Nordis aduc randamente de 7% pe an, plus o chirie care este garantată prin contract. Așadar, ai certitudinea că ceea ce ai achiziționat îți va aduce valoare”, punctează Florina Homeghiu.

Dar dacă războiul din Ucraina nu a domolit apetitul pentru proprietăți rezidențiale, piața se confruntă cu provocări precum perturbările lanțurilor de aprovizionare, creșterea prețurilor materialelor de construcție și inflația, factori care influențează politica comercială a companiei. Astfel, Nordis analizează permanent piața și se raportează la prețurile altor produse premium. Florina Homeghiu declară că s-au făcut anumite ajustări de prețuri în funcție de ceea ce se întâmplă pe piață, dar că acestea diferă de la caz la caz, luând în considerare calitatea, stadiul construcției sau modul de investiție. Iar proiectele dezvoltatorului nu se opresc aici.

“În funcție de încasări și de rezultatele obținute în 2022, vom căuta și alte oportunități pe piață”, anunță șefa departamentului juridic al Nordis Group.