FacebookTwitterLinkedIn

Florin Cîțu: „Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză estimează ca pentru anul 2020 economia va avea o contracţie de minus 1,9 % din PIB ceea ce înseamnă şi un deflator PIB de 4,1 % din PIB, asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi atunci un PIB nominal de 1,08 miliarde lei faţă de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB”, conform News.ro.

El a precizat că aceastea sunt estimări şi este de văzut cum va evolua economia în perioada următoare.

„Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,2 miliarde lei. Pe partea de venituri, criza prin care trecem astăzi a înseamnat un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an şi din economia internă estimăm că vom încasa mai puţin cu 23,2 miliarde de lei. După discuţiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri ceea ce înseamnă că net veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde de lei”.

„La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde de lei şi la Ministerul Sănătăţii de vreo 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară, aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp şi a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională”