FacebookTwitterLinkedIn

Aeroporturile din România au întregistrat, în ultimii ani, o creștere a numărului de pasageri astfel că și problemele apărute în ceea ce privește zborurile au crescut, fie din cauza infrastructurii precare din aeroporturi, fie din cauza supraaglomerării companiilor aeriene.

De exemplu, conform datelor FlightClaim.ro, companie specializată în asistarea pasagerilor cu zboruri întârziate sau anulate pentru a obține compensațiile legale de la companiile aeriene, de la 1 Mai și până în prezent, în România au fost înregistrate aproape 90 de zboruri întârziate sau anulate, operate de companiile de linie. Lider este compania aeriană Wizz Air, cu 27 de zboruri cu probleme, urmat îndeaproape de Tarom cu 23 de zboruri. Destinațiile care înregistrează cel mai des întârzieri sunt: Londra, Frankfurt, Roma, Munchen, dar și destinații interne precum Cluj, Iași și Timișoara.

Mai mult, datele recente ale companiei arată că transportatorii aerieni care operează zboruri charter spre destinații precum Egipt și Turcia au început deja să înregistreze anulări și întârzieri masive. Doar în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 4 zboruri cu probleme (fie anulări, fie întârzieri de peste 4 ore), un zbor cu plecare de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, un zbor cu plecare din Iași și un zbor cu plecare din Cluj. De cele mai multe ori, turiștii constată de abia la aeroport că zborul le este întârziat sau anulat.

Citește și: 500 de români afectați de întârzierile și anulările zborurilor charter spre Egipt și Turcia. Care sunt drepturile pasagerilor

În acest context, puțini europeni știu că, dacă s-au confruntat cu o întârziere sau o anulare de zbor, au dreptul să primească o compensație din partea companiei aeriene respective. Pentru întârzieri de minimum 3 ore, anulări sau refuz la îmbarcare în cazul plecărilor din România sau al companiilor aeriene înregistrate în Uniunea Europeană, pasagerii sunt îndreptățiți să primească între 250 și 600 de euro/persoană, plus alte cheltuieli.

„Reglementările Uniunii Europene în domeniul aeronautic sunt destul de puțin cunoscute la nivel european. Nu este o situație specifică doar României. Diferența este dată de ceea ce fac românii versus ce fac restul europenilor din momentul în care își cunosc drepturile. Experiența ne arată că românii preferă să ignore sau să considere că <<nu se va rezolva nimic>>. De aceea noi, la FlightClaim, am ales să tratăm fiecare cerere în integralitatea ei, mergem în instanță dacă este nevoie și ne luptăm pentru fiecare termen câștigat. Vrem să le demonstrăm românilor că nu vor fi doar doar o cerere prelucrată de un computer, ci că îi vom ajuta în soluționarea problemei lor, chiar dacă acest lucru va lungi perioada de răspuns”, a spus pentru Forbes Cees Werff, director general FlightClaim.ro.

Compania este prezența pe piață europeană de 2 ani și în România de 1 an. FlightClaim.ro a obținut până acum compensații pentru peste 20.000 de pasageri din întreagă Europa și pentru peste 5.000 de pasageri din România, fără niciun cost inițial pentru pasagerii afectați.

Mai mult, conform datelor companiei, numărul zborurilor întârziate sau anulate din România este direct proporțional cu numărul aeroporturilor funcționale și al companiilor aeriene prezente în România.

Care sunt pașii de urmat în cazul unui zbor întârziat sau anulat

Primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem atunci când ne confruntăm cu situația unui zbor întârziat sau anulat este să obținem cât mai multe informații de la personalul de la sol sau de la echipaj, susține Cees Werff.

„Al doilea cel mai important lucru este să ceară să primească în scris orice <<promisiune>> li se face de către compania aeriană (de exemplu, dacă li se spune să își ia bilete la alte companii pentru că le vor fi decontate). Românii își pot cere drepturile și retroactiv, până la maximum 3 ani de la întârzierea sau anularea zborului“, adaugă Werff.

Ulterior, ne adresăm unei companii specializate în obținerea compensațiilor precum FlightClaim.ro. De pildă, procesul FlightClaim.ro de obținere a compensației în sine este simplu: pasagerul nu plătește nimic, trimite detaliile zborului cu probleme către FlightClaim.ro, pe care o împuternicește pentru obținerea compensației, iar FlightClaim.ro se ocupă de tot procesul cu compania aeriană, urmând ca, în cele din urmă, pasagerul să primească compensația.

Motivele care stau la baza întârzierilor sau anulărilor pot fi, în general, o combinație de motive care pot viza probleme tehnice și lipsa unei aeronave disponibile din cauza numărului mare de zboruri pe care companiile le contractează, motive care în cele din urmă ajung să afecteze mai multe zboruri decât cele prevăzute inițial.

FlightClaim.ro primește din partea pasagerilor afectați câteva sute de cereri de compensații pe lună, dintre care peste 90% sunt soluționate.

„Din păcate, ritmul de soluționare este de la lună la lună mai îngreunat din cauza numărului impresionant de cereri pe care le primesc companiile aeriene, în condițiile în care resursa umană alocată de operatori este în continuă scădere. Sunt și companii care refuză totalmente să se conformeze acestor regulamente și pe care am fost nevoiți să le acționăm în instanță și pe care le-am și executat pentru sume de 400 – 600 euro. Avem procese deschise în numele turiștilor români chiar și în Spania și Italia“, adaugă Cees Werff.

Numărul cererilor de compensații primite de către FlightClaim.ro este în creștere față de anul precedent, pe fondul creșterii numărului de zboruri, dar și al faptului că pasagerii sunt mai receptivi la informație și mai activi cu privire la respectarea drepturilor europene.

De menționat este faptul că FlightClaim.ro funcționează pe principiul “fără câștigarea cazului nu se percepe comision”. Acest lucru înseamnă că pasagerii care cer despăgubire plătesc o taxă către companie atunci când aceasta câștigă cazul.  „Veți primi 75% din valoarea despăgubirii, minus 25 euro costurile de administrare pentru fiecare cerere a unui pasager. Atunci când nu suntem în măsură să rezolvăm reclamația, nu ne plătiți nimic“, conform datelor prezentate pe FlightClaimeu.com.

Care sunt principalele provocări ale industriei aviatice actuale

„Principalele provocări țin de lipsa de personal pregătit în a asigura asistență, informare și comunicare eficientă în cazul în care se confruntă cu întârzieri sau anulări de zboruri. În majoritatea cazurilor pasagerii află la aeroport de întârzierea sau anularea zborurilor, nu li se comunică nimic sau li se comunică lucruri laconice, nu li se asigură un minim de confort. În egală măsură, infrastructura aeronautică este limitată: aeroporturile sunt supraaglomerate, companiile aeriene încearcă să opereze un număr cât mai mare de zboruri cu același număr de avioane, ne întâlnim frecvent cu situații de overbooking etc.”, completează Cees Werff, care adaugă că această presiune mare vine din neadaptarea numărului de zboruri la infrastructura disponibilă.

„De cele mai multe ori, companiile aeriene încearcă să includă o eventuală întârziere în durata de zbor, fără să remedåieze cauzele operationale care le-au generat. De exemplu, in 1960, un zbor de la New York la Los Angeles dura 5 ore si New York – Washington dura 45 de minute. Astazi, durata oficiala a unui zbor New York – Los Angeles este de peste 6 ore, iar intre New York si Washington este de 75 de minute. Practic, companiile aeriene au inclus in orarul de zbor si intarzierea probabilă”, mai spune el.