FacebookTwitterLinkedIn

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat ratingul Electrica SA la ”BBB minus” şi a menţinut perspectiva negativă.

De asemenea, profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de la “bbb” la “bbb minus”.

“Acţiunile de rating reflectă performanţa extrem de slabă a Electrică în 2021, din cauza costurilor de achiziţie a energiei anormal de ridicate, necesare pentru a acoperi poziţia sa de aprovizionare neacoperită faţă de riscuri şi pierderile semnificative din reţea”, a declarat agenţia de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă aşteptările Fitch privind generarea slabă (sau negativă) a fondurilor din operaţiuni (FFO) şi nivelul slab al lichidităţii, potrivit Agerpres.

Performanţa negativă din trimestrul patru din 2021, fondurile negative din operaţiuni în 2021 şi o creştere semnificativă a datoriei nete, la 1,1 miliarde de lei, de la 0,4 miliarde de lei în 2020, arată impactul pieţei asupra Electrica.

Complementar, creșterea preţurilor energiei a majorat costurile de achiziţie ale porţiunii neacoperite faţă de riscuri din afacerea de furnizare şi a majorat costurile necesare pentru a acoperi pierderile mari din reţea, care reprezintă aproximativ 9% – 10% din energia distribuită (aproximativ 2,1 TWh).

Fitch avertizează că dificultăţile cu care se confruntă Electrica vor persista în 2022.

“Nu ne aşteptăm la o atenuare a preţului energiei în 2022, în timp ce atât furnizarea, cât şi distribuţia vor suferi probabil presiuni negative chiar mai accentuate. Ne aşteptăm ca Electrica să fie nevoită să cumpere energie de pe piaţa spot pentru a acoperi pierderile din reţea, în timp ce activitatea de furnizare va fi afectată de continuarea mecanismului de plafonare a furnizării”.

Din cauza perspectivei negative, o revizuire în creştere a ratingului Electrica este puţin probabilă, informează Fitch.