FacebookTwitterLinkedIn

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât, sâmbătă, ratingul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei „junk” (nerecomandat pentru investiţii), invocând factori precum vulnerabilitatea ţării în faţa inflaţiei ridicate.

Fitch a anunțat că a coborât ratingul suveran al Turciei de la „BB minus” până la „B plus”, adică cu patru trepte sub nivelul „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

În urma acestei retrogradări, ratingul de ţară al Turciei este la egalitate cu cel al Egiptului şi Bahreinului. Perspectiva asociată ratingului Turciei este una „negativă”, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în următorul interval de timp, notează Agerpres.

Fitch Ratings: „Mixul expansionist de politică monetară (care include dobânzi reale negative semnificative) ar putea consolida inflaţia la niveluri ridicate, creşte expunerea finanţelor publice la deprecierea cursului de schimb şi inflaţie şi eventual ar afecta încrederea internă şi realimenta presiunile la adresa rezervelor internaţionale.”

Fitch estimează că inflaţia în Turcia va ajunge la 38% la sfârșitul lui 2022, şi pe parcursul acestui an rata medie a inflaţiei să fie de 41%,.