FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit ANCE, Asociația Italiană a Societăților de Construcție, România reprezintă a doua piață ca valoare a colaborărilor la nivel european, după Franța, cu o valoare de peste 2 miliarde de euro a contractelor încheiate cu societăți de construcții din Italia, multe dintre ele cu filiale pe plan local.

În acest context, pe data de 8 noiembrie 2022, se va desfășura la București conferința Italy & Romania – Building together, unde o delegație italiană alcătuită din 25 de societăți care activează în sectorul construcțiilor și proiectării va evalua noi oportunități de colaborare cu firme românești. 

”Ne întoarcem în România cu obiectivul de a consolida prezența noastră în această țară și de a fructifica oportunitățile oferite prin PNRR care, cu un buget de 29,2 miliarde de euro, dintre care 60%-70% este destinat realizării de noi rețele de infrastructură”, a declarat Gaetano Vecchio, Președintele Grupului IMM Internațional din cadrul ANCE.

România este un partener comercial de mare interes și pentru societățile italiene active în sectorul industriei electrotehnice și electronice, reprezentată de Federația ANIE, furnizor de tehnologii pe principalele piețe de infrastructură pentru energie, construcții, transporturi și industrie. 

În anul 2021, exporturile de electrotehnică și electronică în România au depășit 850 milioane de euro. După scăderea de 8% înregistrată în anul 2020 și cauzată, în principal, de criza sanitară Covid-19, anul 2021 a reprezentat o revenire integrală a exporturilor din acest sector către România (+19% comparativ cu 2020), depășind nivelul anterior pandemiei. Mai precis, 74% din tehnologiile ANIE exportate în România aparțin sectorului electrotehnică (dintre acestea, circa 300 milioane de euro sunt destinate pieței de infrastructură a energiei), în timp ce 26% către electronicii.

Totodată, potrivit OICE – Asociația Organizațiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură și Consiliere Tehnico-Economică, România reprezintă pentru societățile italiene de inginerie și consiliere o piață de mare interes. Producția italiană în piața Europei de Est este de 18% din totalul dezvoltat în afara granițelor, cu o valoare totală în 2022 de aproape 2 miliarde de euro, în materie de servicii. România este primul stat care absoarbe, individual, peste 30% din totalul din regiune.