
Evaluările companiilor din România ar putea scădea cu 20-30% anul acesta ca urmare a reducerii numărului de investitori și a tranzacțiilor, pe fondul unui context economic tot mai dificil. Cele mai puțin afectate vor fi companiile din sănătate și IT.
”În contextul unor dobânzi mai ridicate, consecința acestei situații va fi cel mai probabil o eroziune a profitabilității și o incertitudine a rezutatelor viitoare”, a declarat Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund.
El apreciază că firmele cu expunere globală, precum cele de IT, dar și cele care oferă servicii esențiale, unde consumatorul nu este sensibil la modificări ale prețului, precum zona serviciilor medicale, vor avea de câștigat.
Mă aștept ca businessurile scalabile și cu expunere globală, dar și cele din sectoare defensive, să fie câștigătorii acestei perioade.
Totodată, numărul investitorilor care își doresc o expunere pe zona Europei Centrale și de Est scade, iar cei care și-au păstrat apetitul sunt mult mai atenți la predictibilitatea afacerilor în care investesc.
Potrivit lui Portasă, din cauza scăderii apetitului investitorilor pentru tranzacții și a rezultatelor mai slabe ale companiilor, evaluările companiilor vor intra pe o pantă descendentă.
”Cred că tranzacțiile care se vor încheia vor fi la prețuri semnificativ mai mici față de așteptările de până acum: nivelul EBITDA al companiilor va fi într-o scădere de 10-20% față de anul trecut din cauza condițiilor economice care pun presiune pe costuri, iar multiplul aplicat va fi unul mai conservator, reflectând apetitul redus al cumpărătorilor”, a spus Portasă.
În total, acești doi factori combinați vor putea genera evaluări cu până la 20-30% mai scăzute.
În schimb, domeniile și companiile care vor fi afectate mai puternic sunt cele din HoReCa, livrarea de mâncare și alte bunuri de larg consum.