FacebookTwitterLinkedIn

Finlanda a decis ieri că va reduce de la 1 septembrie numărul vizelor emise pentru cetățenii ruși, potrivit unei declarații a ministerului de externe, preluate de Reuters.

Granițele terestre finlandeze au rămas printre puținele puncte de intrare în Europa pentru cetățenii ruși după ce multe țări europene și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești. Guvernul finlandez a decis ieri ca numărul permiselor de intrare în țară va fi redus semnificativ, pentru că rușii au început să folosească aeroportul Vantaa din Helsinki ca o intrare spre destinații de vacanță europene, în contextul în care Rusia a ridicat restricțiile privind COVID-19 acum o lună. 

În consecință, Finlanda va reduce vizele oferite cetățenilor ruși de la 1.000 la 500 pe zi, cu doar 100 dintre acestea alocate turiștilor, a declarat pentru Reuters Pekka Haavisto, ministrul de externe al țării.

Numărul vizelor acordate cetățenilor ruși era deja mult mai mic decât înainte de pandemie și de război. În luna iulie, Finlanda a aprobat rușilor doar 16.000 de vize, în comparație cu  92.100 emise în iulie 2019, potrivit statisticilor ministerului de externe.

Finlanda și statele baltice au propus Uniunii Europene să înceteze acordul cu Rusia pentru facilitarea vizelor, care permite cetățenilor ruși să călătorească prin Uniunea Europeană, a mai spus Haavisto.

Unii lideri ai UE, precum premierul finlandez Sanna Marin și omologul estonian Kaja Kallas, au propus ca vizele pentru ruși să fie interzise pe tot teritoriul UE, fapt contestat luni de cancelarul german Olaf Scholz, care a spus că rușii trebuie să poată părăsi țara dacă nu sunt de acord cu guvernul lor.

Finlanda caută să creeze vize naționale umanitare care să fie acordate rușilor care trebuie să iasă din țară sau jurnaliștilor, a spus Haavisto. 

Potrivit regulilor UE, un turist trebuie să aplice pentru viza țării pe care intenționează să o viziteze, dar poate intra în zona liberă Schengen din orice punct și, de asemenea, poate călători în acest spațiu pentru o perioadă de 90-180 de zile.

Oleg Morozov, un parlamentar rus, a spus într-un articol publicat de agenția de știri RIA Novosti că Moscova ar trebui să nu mai permită finlandezilor să călătorească în țară cu excepția celor care vin pentru tratamente medicale sau a celor care participă la înmormântări, adăugând și că Rusia se poate descurca și fără “călătoriile peste graniță ale finlandezilor care vin să cumpere petrol”.

Tot marți, Estonia a decis să anuleze peste 50.000 de vize emise anterior pentru cetățeni ruși, iar aceasta este prima astfel de măsură luată până acum de vreo țară din Uniunea Europeană. Această decizie îngrijorează cetățenii ruși de rând, care călătoresc în Estonia din motive personale, cum sunt vizitele rudelor sau ale mormintelor familiei.

Decizia Estoniei vine la doar patru zile după ce președintele Volodymyr Zelenskiy a cerut din nou statelor UE să interzică vizele pentru cetățenii ruși și să oprească blocul european din a deveni un “supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra. Zelenskiy a spus că propunerea lui nu îi vizează pe rușii care au nevoie de ajutor să iasă din țară și își riscă libertatea opunându-se politicilor lui Vladimir Putin.

Pentru că spațiul aerian european este închis rușilor, mulți dintre aceștia intră în Europa prin granițele terestre ale țărilor baltice pentru a ajunge în alte părți ale Europei cu viză Schengen, care permite călătorii în 26 de țări.

În prezent în jur de 2.500 de ruși intră zilnic în Estonia, iar aproximativ jumătate dintre aceștia vin cu vize Schengen. În plus, 9% dintre rezidenții estonieni sunt cetățeni străini, majoritatea ruși. 

Oficiali estonieni spun că intrarea în Europa nu este un drept din categoria drepturilor omului și că permiterea plătitorilor de taxe rusești să viziteze Europa înseamnă, indirect, finanțarea războiului Rusiei cu Ucraina. “Trebuie să admitem că societatea rusească, în general, poartă responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocități care se petrec pe pământul ucrainean,” a spus Urmas Reinsalu, parte din ministerul afacerilor externe al Estoniei.