FacebookTwitterLinkedIn

După o primă jumătate de an în care piața imobiliară din România s-a caracterizat printr-o prudență a cumpărătorilor, cu ajustări minore în ceea ce privește prețurile de  tranzacționare, finalul anului ar putea fi marcat de o ușoară redresare a numărului de achiziții, conform Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar.

„Piața imobiliară se află într-un moment de stabilizare, fără schimbări semnificative în prețurile locuințelor vechi sau noi față de anul precedent. (…) Cu toate acestea, perioada de prudență se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor pe piață va aduce creșteri de preț, având în vedere limitările viitoare ale ofertei în marile orașe”, susține Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust.

Oriol Casellas Deig adaugă că proiectele rezidențiale din categoria middle și low au avut cel mai mult de suferit, „având în vedere profilul clienților din aceste categorii cu venituri mai mici și dobânzi încă ridicate.”

El crede că scăderea inflației va dinamiza piața de real estate, prin reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare și reluarea tranzacțiilor imobiliare, având în vedere că există o nevoie reală de locuințe noi în piața locală.

Reducerea numărului de tranzacții din prima parte a anului nu a generat, până acum, și o scădere a prețurilor la locuințe, potrivit reprezentantului companiei. Deoarece materialele de construcție au avut costuri ridicate în anii precedenți, scăderea prețurilor pentru dezvoltatori este dificilă și „există posibilitatea să asistăm la acest lucru în anumite proiecte, în special în cele cu finanțări bancare ce trebuie rambursate în perioada următoare.” 

Scăderea tranzacțiilor și a volumului antecontractelor în ultimele luni a avut un alt efect asupra pieței imobiliare, și anume o presiune în creștere asupra cash-flow-ului proiectelor aflate în stadiul de construcție. Din datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primul semestru din an, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 22% comparativ cu anul trecut.

Modelul de business al Meta Estate Trust presupune investiții în segmentul imobiliar, cu un ciclu scurt de rotație a capitalurilor, cu focus pe segmentul rezidențial urban mare. De la înființare și până în prezent, Meta Estate Trust a investit peste 24 milioane de euro în 25 de proiecte imobiliare, realizând până acum exit total din opt dintre acestea.