FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, pe piața din Filipine un kilogram de ceapă roșie se vinde și cu 650 de pesos (11,68 de dolari), iar cea albă ajunge și la 600 de pesos kilogramul, fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, alături de usturoi. Specialiștii susțin că explozia prețurilor a afectat consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârșit de an când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe rețelele sociale de explozia prețurilor, în special la acest aliment, transmite Bloomberg.

În prezent, pe piața din Filipine un kilogram de ceapă roșie se vinde și cu 650 de pesos (11,68 de dolari), iar cea albă ajunge și la 600 de pesos kilogramul, fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui și cu aproximativ 25% peste prețul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie.

Astfel, Ministerul Agriculturii din Filipine intenționează să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieței interne, în condițiile în care explozia prețurilor la acest aliment, care este posibil să fi atins cel mai ridicat preț din lume, a dus inflația la maximul ultimilor 14 ani.

„Propunerea privind importurile a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experți și va fi supusă aprobării președintelui Ferdinand Marcos Jr.”, a anunțat duminică secretarul acestuia, Rex Estoperez. Pe lângă funcția de președinte, Marcos este și ministru al Agriculturii.

„Achizițiile de pe piața externă ar fi o soluție bună timp de o lună, pentru a reduce prețurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflația este prețul la ceapă”, a explicat Estoperez. Acesta a subliniat, că importurile vor fi doar o „soluție temporară”.

Țara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună, iar Ministerul Agriculturii de la Manila se așteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din luna februarie.